Molencontactdag Provincie Noord-Holland 4 oktober 2008

  • Jos van Schooten

    Vandaag 4 oktober 2008 was het weer tijd voor de molencontactdag in de provincie Noord-Holland. Vele molenaars, molenmakers en vrijwilligers waren weer van de partij op deze zeer geslaagde dag. In Noord-Holland draaide vandaag blijkbaar bijna geen enkele molen.

    Op uitnodiging van de Provinciale Molencommissie togen we met z'n allen richting Medemblik. Het ochtend programma speelde zich af in partycentrun De Vlietlanden in Wervershoof, vlakbij het stoomgemaal-museum de Vier Noorder Koggen, alwaar we welkom werden geheten door de voorzitter van de sctichting De Westfriese Molens, de heer Piet Roele.

    Na de opening van de voorzitter van de PMC, werd er een lezing gehouden over molens en archeologie door de heer Gerard Alders, archeoloog van de Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland.

    Waar het in de lezing over ging wordt halverwege de fotoserie vanzelf duidelijk.

    Om half elf werd er door Bart Slooten een lezing gegeven over verdwenen molens in Noord-Holland, gevolgd door de bekende presentatie door Eric Zwijnenberg over de gebeurtenissen met de Noord-Hollandse molens in 2007.

    Na een vragenhalfuurtje dat voornamelijk besteed werd aan vragen rond de verdeling van de draaipremies volgde een voortreffelijk verzorgde lunch.

    Na de lunch volgde een toespraak door de wethouder ruimtelijke ordening de heer Kasper Gutter.

    Om kwart voor twee werden we verzocht om naar de open boten te gaan voor het middagprogramma.

    Iedereen werd voorzien van een paraplu voor zon of regen, waarna we op een verrassende wijze door een vrijwel onbekend stukje Noord-Hollands polderlandschap werden vervoerd naar de Kolk in Medemblik.

    In de Kolk liggen de restanten van één van de vele poldermolens die hier vroeger stonden.

    De officiele open van de Kolk vond hier plaats door de wethouder Kasper Gutter, met het onthullen van een informatiepaneel. Hierna vertrokken we weer per boor naar korenmolen De Herder.

    Na het ontvangst, de rondleiding, de koffie en uitleg over de molen door de heer Jan de Vries, togen we wederom naar de boten voor de terugvaart naar het stoomgemaal-museum De Vier Noorder Koggen.

    Hier werden we voorzien van een drankje, konden we genieten van de warme oliewalm en veel glimmend koper, prachtige machines en modellen en een rondleiding.

    Om een uur of vijf vertrokken de boten weer naar het partycentrum vanwaar we zeer voldaan weer huiswaarts trokken.

    Van het middagprogramma heb ik nogal wat foto's gemaakt. De betere helft staat in mijn album. Veel plezier.

    www.mijnalbum.nl/Album=VZNOTSVE

    Vriendelijke groeten,

    Jos.

  • Coen Rood

    De foto's bewijzen het:

    Een geslaagde dag in een mooi stukje Westfriesland!

    groet,

    Coen Rood

  • Andre Koopal

    Wat is mis in het verslag van Jos is twee zaken die in het ochtendgedeelte naar voren kwamen.

    Ten eerste word de tellerpremie definitief afgeschaft, en vervangen door een eenvoudige (beleidsarme) subsidiemaatregel met een vast bedrag per molen, en waarschijnlijk de eis dat de molen verzekerd is. Er komt vanuit de provincie dus helemaal geen stimulans meer voor draaiende molens.

    Ten tweede gaat de provinciale molencommissie als zodanig verdwijnen, de provincie wil als zodanig niet meer het voortouw nemen voor de activiteiten die ze doen. In plaats daarvan gaat de commissie omgevormd worden door een stichting, die in het principe gedragen word door de moleneigenaren in Noord Holland. De budgetten die er nu zijn voor de stichting blijven bestaan, dus de activiteiten, zoals de jaarlijkse contactdag zullen voortgang vinden. Alleen de juridische structuur erachter word anders.

    Verder inderdaad weer een leuke dag met een boeiend programma.

    Groetjes,

    Andre