Renovatie Akermolen van start

  • Redactie Molenprikbord

    OSDORP - De renovatie van de Akermolen aan de Ringvaart in Osdorp, voorheen vooral bekend als De Oude Molen, gaat van start. Om de molen wordt een grote ecologische tuin aangelegd.

    Donderdag 30 oktober, vindt tussen 12.30 en 13.30 uur de officiële starthandeling plaats. Gedeputeerde Peter Visser, dagelijks bestuurslid Lammy Garming van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, adjunct-directeur van Stadsherstel Amsterdam Jaap Hulscher en Ahmed Baâdoud, wethouder van stadsdeel Osdorp, zullen daarbij aanwezig zijn.

    De Akermolen zoals hij er nu bij staat. (Archieffoto Leen Visser)

    Een artist impression van hoe de molen er in de toekomst uitziet.

    De Akermolen maakte deel uit van de Linie van Amsterdam, de voorloper van de Stelling van Amsterdam en ligt midden in de Groene AS. De Groene AS is een ecologische, met name natte, verbindingszone en doorgaande fietsroute aan de zuidwestkant van Amsterdam, die de veenweidegebieden van Amstelland verbindt met die van Spaarnwoude.

    Op 29 maart 2008 vond bij de Akermolen de aftrap plaats van het seizoen van de Stelling van Amsterdam, genaamd de Groene Stelling. Op die dag werd ook bekend gemaakt dat Stadsherstel Amsterdam de Akermolen met behulp van onder andere het stadsdeel Osdorp, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Hoogheemraadschap AGV, de Stichting Herstelling en Fundeon gaat restaureren.

    In de Akermolen komt een koffie- en theeschenkerij in combinatie met een informatiepunt over de Groene AS, de Stelling van Amsterdam en de lokale geschiedenis. Bij de Akermolen ontstaat ook een ecologische Groene AS tuin.

    De molen werd in 1876 gebouwd ter vervanging van de nog veel oudere Aeckermolen.

    Twintig jaar heeft hij erover gedaan om de vervening van de Middelveldsche Akerpolder mogelijk te maken. Daarna zorgde hij ervoor dat het water op peil bleef. Toen de molen in 1921 overging op een dieselmotor waren de wieken overbodig. Deze werden verwijderd. Sinds het vertrek van de laatste bewoner van de Oude Molen in 1999 staat hij leeg.

    De molen takelde sindsdien zienderogen af en is in een soort ruïne veranderd. Stichting De Oude Molen heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor het behoud en het herstel van de molen. Meer informatie over de Akermolen en mooie oude plaatjes zijn te zien op http://www.akermolen.nl

    Bron: De Echo

  • Mario Collombon

    Mooi dat in dit geval die stomp in deze vorm behouden blijft i.p.v. completeren tot molen.

    groeten Mario