Molenaar Derk Poll Jonker kon in 1870 niet bevroeden wat de bouw van zijn molen anno 2008 teweeg zou brengen. Het bouwwerk staat uitbreiding van het centrum van Vaassen in de weg. De oplossing: de molen moet de lucht in.

Het centrum van Vaassen is verouderd. Nieuwbouw is noodzakelijk, ook omdat de gemeente Epe bouwruimte voor jongeren en ouderen zoekt. Met name de laatste doelgroep snakt naar woningen. Het aantal ouderen neemt fors toe en Vaassen zal tot 2015 ongeveer 150 woningen moeten bouwen om hen te huisvesten.

De gemeente wil ze graag onderbrengen in het centrum. De bouw had al gestart kunnen zijn, ware het niet dat in november 2006 het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland de gemeente op de vingers tikte. Het nieuwe bestemmingsplan dat een grondige sloop en herbouw van het centrum van het dorp mogelijk moest maken, werd afgekeurd. Reden: de ”molenbiotoop” werd aangetast.

Midden in Vaassen staat Daams’ molen, vernoemd naar de tweede eigenaar van de molen. Het pand was zwaar verwaarloosd maar werd na een inzameling in het dorp door de dorpelingen zelf in de jaren 80 gerestaureerd. Rondom molens geldt in Nederland een beschermde biotoop. Verhoging van de gebouwen rond de molen is niet toegestaan, omdat het de wind zal afvangen. Vandaar dat in Vaassen het idee is opgevat de molen met enkele meters op te hogen. Het aanpassen van het pand doet volgens de gemeente geen geweld aan de historische waarde ervan. Ook elders in het land zijn voorbeelden van molens die om dezelfde reden worden opgehoogd.

De vereniging Vrienden van Daams’ Molen wilde gisteren niet veel kwijt over haar standpunt in deze kwestie. In een eerdere enquête liet een meerderheid van de leden zich negatief uit over het verhogen van de molen. „Het is nu aan de politiek om een besluit te nemen”, zegt secretaris H. Koene. „Tot die tijd maken wij pas op de plaats.” Het college van Epe bespreekt de kwestie vanavond.

Bron: Reformatorisch Dagblad