Start herbouw De Kameel

  • Redactie Molenprikbord

    SCHIEDAM - De financiën zijn nog niet rond maar toch gaat maandag 10 november de herbouw van molen De Kameel van start op het Doelenplein. Burgemeester Verver geeft om 16 uur het startschot, samen met kinderen van basisschool Gravin Aleida, die De Kameel als project zal adopteren.

    Molen De Kameel stond tussen 1715 en 1868 nabij het Doeleplein, naast de toenmalige Overschiese poort. De molen maakte deel uit van een bestand van zo’n twintig stellingmolens, die zorgden voor het malen van graan voor de destijds grootschalige Schiedamse jeneverindustrie. In 1865 verloor De Kameel door een storm de roeden, ijzeren as en kap.

    De molenromp diende nog enige jaren als houtzagerij, maar werd tenslotte na een brand gesloopt. De Kameel zal duidelijk zichtbaar vanaf de belangrijkste aanrijroute naar de stad en moet zo de aandacht vestigen op de molens en overige historische rijkdom van Schiedam. Na herbouw in originele staat zal De Kameel volledig maalvaardig zijn en over enkele publieksfuncties beschikken.

    Ondanks financiële bijdragen van de gemeente Schiedam, het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en het bedrijfsleven, blijft Stichting Schiedamse Molens met een gat in de begroting zitten van 400.000 euro. Om die reden is de start van de herbouw tevens de start van de sponsorwerving voor De Kameel.

    Bron: Nieuwe Stadsblad

  • wim ziekman

    Geweldig!

    Heel veel succes met jullie project!

    wim ziekman, molen korenlust, stellendam