VLIERDEN; - De molen in Vlierden mag binnenkort misschien niet meer draaien. Sommige delen van het rijksmonument zijn zo rot, dat de veiligheid in het geding zou kunnen komen. Zo zouden er stukken van de wieken kunnen afbreken.

De Johanna Elisabeth in Vlierden moet dringend opgeknapt worden. Delen van de wieken zijn al helemaal rot. foto Jurriaan Balke

Vandaag voert de gemeente – eigenaar van de molen – een inspectie uit. Afhankelijk van de uitkomst worden al dan niet maatregelen genomen. In het ergste geval wordt de Vlierdense Johanna Elisabeth stilgelegd.

Molenaar Harrie Smits wil niet op de zaken vooruitlopen, maar hij geeft wel aan dat een draaiverbod opleggen funest zal zijn voor de molen. Nu draait de molen nog vier à vijf keer per week. “Stilstaan is heel slecht voor de molen. Als-ie een maand niet draait, is alles vochtig en beschimmeld” , zegt hij. Volgens Smits had het ook helemaal niet zover hoeven komen. Als ze de onderhoudswerkzaamheden maar op tijd uitgevoerd zouden hebben.

Smits: “Het is jammer dat het zover moet komen. Al jaren staat in de rapporten van de monumentenwacht bijvoorbeeld dat het hekwerk van de wieken slecht is. Er is nooit iets gebeurd met die adviezen. Nu zijn de latten die tegen wieken aan zitten helemaal weggerot. Als de molen draait, zouden er stukken van de wieken af kunnen vliegen.”

Nu zit er volgens de molenaar niets anders meer op dan alles vernieuwen. “Dat is het enige wat nog helpt. Oplappen haalt nu niets meer uit.”

Om de veiligheid van de bezoekers van de molen te kunnen garanderen, moeten volgens Harrie Smits in ieder geval snel maatregelen genomen worden. Dat betekent volgens hem dat er meteen noodreparaties uitgevoerd dienen te worden of dat er, in het ergste geval, gestopt moet worden met draaien.

Volgens een woordvoerster heeft de restauratie van de Vlierdense molen wel degelijk de aandacht van de gemeente. Ook het opknappen van molen De Volksvriend in Liessel staat op de agenda.

Volgens de gemeentewoordvoerster is in totaal 497.000 euro nodig voor het uitvoeren van herstel werkzaamheden aan beide molens: een kleine 214.000 voor De Volksvriend, ruim 283.000 voor de Johanna Elisabeth.

Aan Deurne is volgens de woordvoerster al 40.000 euro subsidie toegekend, er loopt nog een aanvraag bij het rijk voor 50.000 euro en in het potje voor monumentenzorg zit nog 47.000 euro. Tijdens de behandeling van de begroting (dinsdag 11 november) wordt de gemeenteraad gevraagd de nog ontbrekende 360.000 euro beschikbaar te stellen.

Bron: Eindhovens Dagblad