molen Terwolde afgebrand

  • Robert

    http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2098081/Molen-Terwolde-uitgebrand-na-blikseminslag

  • Fietsende

    Heb op het NOS-journaal van 8.00 uur ook gezien, De Ooievaar in Terwolde die ook al in 1973 is afgebrand en later herbouwd. Dat is heftig schrikken. Veel sterkte voor de mensen aldaar, diep triest.

  • Eric

    Beste Lolke Rang.

    Bij mijn buurmolen, de Putmolen is in september 1990 de bliksem ingeslagen en de kap eraf gebrand. Daar had het achtkant weinig schade. Maar ook een voltreffer en dan is een kabeltje veel te weinig om alle spanning af te voeren. En hier was de bliksem hoogstwaarschijnlijk vanaf de roe ook in de kap geslagen. Er was na de inslag ook direct vuur waarneembaar op de kap.

  • Fietsende

    Justin van den Heuvel

    Misschien was de inslag op de rieten kap? Het is maar gissen, maar als je kijkt naar een inslag in Kinderdijk een aantal jaar geleden: 19 molens die 28 meter of meer in de lucht staan te prikken met hun stalen roeden en de bliksem slaat in tussen het publiek op de middenkade…

    Ik vind het vooral heel triest voor de familie Bökkers. Dit gun je niemand.

    RTV Oost heeft beelden van de in elkaar zakkende molen. Pas op, kijken doet zeer: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=225148&cat=1

     

    Opvallend in het begin van het filmpje is dat het achtkant net voor het instorten even een draai heeft gemaakt terwijl de kap stil lag met de staart nog vast aan de stelling. Als het ware onder de kap gekruid. Blijkens beelden na de brand lijkt de bovenas nog intact, maar is niet zeker.

     

  • Fietsende

    Vandaag de Molenwereld ontvangen met daarin een artikel over de voorgenomen onderhoudswerkzaamheden aan De Ooievaar in Terwolde. Hoe wrang, aangezien het blad vers bij de drukkerij vandaan kwam toen de brand uitbrak. Daar kon de redactie echt niets aan doen.