Reeds voor het 5e jaar op rij organiseren de samenwerkende molenaars van de Hoeksche Waard op de derde zaterdag van oktober de Hoeksche Waardse Molendag. Een dag bomvol activiteiten die in het teken staan van deze oeroude machines. Het woordje ‘oer’ is dan ook wel op zijn plaats, aangezien de oudste molenvermelding uit de Hoeksche Waard dateert uit het jaar 1305. Door de jaren heen hebben er zo’n 110 molens het landschap van de Hoeksche Waard gedomineerd, verschillend van korenmolens tot oliemolens. Van de 110 molens die er ooit stonden zijn er nu nog 12 over. Stuk voor stuk werktuigen met elk hun eigen verhaal en techniek.

Op zaterdag 15 oktober a.s. zetten alle deelnemers hun deuren  tussen 10:00 en 17:00 uur weer wijd open voor het publiek. Net als in voorgaande jaren zijn ook dit jaar weer álle molens geopend, inclusief korenmolen “De Goede Hoop” in Mijnsheerenland, die normaal gesproken niet voor het publiek toegankelijk is. Een nieuwe deelnemer dit jaar is gemaal “De Bosschen” bij Goidschalxoord. Dit volautomatische diesel/elektrische gemaal zorgt in een groot gedeelte van de Hoeksche Waard voor droge voeten en laat mooi de moderne opvolger zien van de oude wind- en stoombemaling. Het waterschap Hollandsche Delta is die dag aanwezig om uitleg te geven over de werking van het gemaal en de functie van het waterschap. 

Gemaal “De Bosschen” is echter niet de enige molen-gerelateerde deelnemer dit jaar. Ook bakkerijmuseum “De Oude Bakkersschuur” in Maasdam, museum “Het Land van Strijen” en “De Stoomgenerator” in Goudswaard doen wederom mee. Een primeur dit jaar is de geheel gerestaureerde korenmolen “De Hoop” in Maasdam. Tijdens de voorgaande edities van de Molendag Hoeksche Waard kon deze molen alleen als stilstaande molen meedoen, omdat de molen vanwege de slechte onderhoudstoestand niet meer kon draaien. Inmiddels is de molen weer geheel gerestaureerd en weer volledig bedrijfsvaardig. De Molendag Hoeksche Waard biedt dan ook een uitstekende mogelijkheid om de geheel gerestaureerde molen eens van dichtbij te bekijken!

Welke deelnemers doen er dit jaar allemaal mee?

- Molen van Goidschalxoord (Goidschalxoordsedijk 55 Heinenoord/Goidschalxoord)

- De Swaen (vanaf 12:00 uur) (Spuidijk 29 - Nieuw-Beijerland)

- Simonia (Molendijk 39 - Piershil)

- Windlust (tot 12:00 uur, 's middags bij voldoende belangstelling) (Molendijk 63 - Goudswaard)

- Stoomgenerator (Molendijk 81 - Goudswaard)

- Landzigt (Molendijk 19 - Zuid-Beijerland)

- Windlust (Van Koetsveldlaan 2d - Westmaas)

- De Goede Hoop (Molenweg 17 - Mijnsheerenland)

- Oostmolen (Provincialeweg 7 -Mijnsheerenland)

- De Lelie (Molendijk 2 - Puttershoek)

- Poldersche Molen (Polderdijk 25 - Maasdam/Sint-Anthoniepolder)

- De Hoop (Gatsedijk 4a - Maasdam)

- 't Vliegend Hert (Molendijk 35 - ’s-Gravendeel)

- “Het Land van Strijen” (Kerkstraat 47 - Strijen)

- “De Oude Bakkersschuur" (Hoeksedijk - Maasdam

- Gemaal “De Bosschen” - (Goidschalxoordsedijk 60 - Goidschalxoord/Oud-Beijerland)

Meer informatie over de activiteiten en deelnemers verschijnt de komende tijd op de Facebookpagina van de molendag: www.facebook.com/molendaghw

Tot op de molen!

Groeten,

Jesse in 't Veld

Jesse in 't Veld

Molenaar “De Lelie”, Puttershoek