WAGENINGEN/DEN HAAG – Drie verschillende windonderzoeken met drie verschillende uitkomsten. De Raad van State mag bepalen welke de juiste is.

Dinsdag boog de Raad zich over de discussie die van belang is voor de geplande woningbouw op het DMP terrein in de omgeving van de Churchillweg in Wageningen. Molenaar Hans Dobbe van de nabijgelegen korenmolen De Vlijt eiste schorsing van het bestemmingsplan dat de woningbouw mogelijk maakt. Het probleem voor Dobbe is de windvang van de molen.

Door de nieuwbouw in het gebied wordt de luchtstroom veranderd en krijgt de molen te weinig wind om rendabel te draaien. Dobbe is voor zijn inkomen afhankelijk van een molen die voldoende wind vangt. Het bouwproject voor ongeveer 250 woningen bestaat deels uit bestaande gebouwen die op sommige plaatsen worden verhoogd.

De gemeente Wageningen liet door het gerenommeerde bureau Peutz een windtunnelonderzoek doen om te bepalen of de windvang van de molen door de nieuwe situatie verslechtert. Het resultaat was dat er geen verslechtering optreedt en dat er voor de nieuwbouw dus geen belemmering is.

De provincie Gelderland, verantwoordelijk voor de goedkeuring van het bestemmingsplan, deed een eigen onderzoek. Dat gaf als resultaat een kleine verslechtering. Het belang van de molenaar woog daardoor niet op tegen het belang van woningbouw en daarom keurde de provincie het bestemmingsplan goed.

Molenaar Dobbe kwam echter met een onderzoek van Vereniging De Hollandsche Molen. En dat onderzoek toont aan dat de windvang van molen De Vlijt aanzienlijk verslechtert. Voor de bestuursrechter in Arnhem was dit nieuwe gegeven een reden om de procedure over een andere vereiste vergunning voor de nieuwbouw stil te leggen.

De Raad van State neemt nu ook even de tijd om de onderzoeken naast elkaar te leggen en de reacties van de betrokken partijen te horen. Volgens Dobbe is duidelijk dat zijn onderzoek het beste is. Het windtunnelonderzoek van de gemeente is weliswaar veelbelovend, maar als onderzoeksmethode nog niet voldoende bewezen. En de provincie heeft bij zijn onderzoek een verkeerde positie bepaald, aldus Dobbe. De uitspraak volgt over enkele weken.

Bron: De Veluwepost