5 okt. Peellandse Molendag

 • Mario Collombon

  Voor de molenliefhebbers die komende zondag richting Peelland komen, ook de Roosdonck in Nuenen is geopend van 10:00 tot 17:00. Iedereen is van harte welkom.

  groeten Mario

 • Stefan Boumans

  Elf molens in Peelland open voor publiek

  HELMOND - De Peellandse Molenstichting houdt morgen de elfde Peellandse Molendag. Elf windmolens in de regio zijn opengesteld voor publiek.

  De Peellandse Molenstichting is opgericht in 1979 met als hoofddoelstelling: ‘Het bevorderen en het verzekeren van de instandhouding van molens in het gewest Helmond’. De stichting heeft al veel bereikt. Secretaris Hans Tielemans is in ieder geval tevreden over de staat waarin de molens verkeren.

  Vijftien van de achttien windmolens in de regio zijn redelijk goed tot goed onderhouden. Zij worden ook regelmatig in werking gesteld. Er zijn er echter een paar die te kampen hebben met achterstallig onderhoud. De Maria-Antoinette in Deurne is hier één van. Tielemans: “Het is een mooie poldermolen maar er wordt niks mee gedaan. Dat is heel jammer.”

  Ook de Elderse Molen in Mierlo en molen Van Roy in Gemert staan te verpauperen. “Het betreft hier particuliere molens. Restaureren en opknappen kost veel geld en dat kunnen de eigenaren zich niet veroorloven. De gemeentes moeten eraan te pas komen. Door subsidies te verstrekken kunnen zij de molens behoeden voor verval” , vertelt Tielemans. De Peellandse Molenstichting probeert hierin te sturen. Ze gaat bijvoorbeeld in overleg met gemeentes en met inwoners van de buurt de molen staat, zodat er meer draagvlak komt. Ook wordt ervoor gezorgd dat het contact tussen molenaren onderling goed verloopt. Daarnaast houdt de stichting onder meer dia-avonden, lezingen en excursies.

  Openingstijden molens

  - De Oostenwind in Asten: 12.00-17.00 uur

  - Holten's Molen in Deurne: 13.00-16.00 uur

  - De Bijenkorf in Gemert: 10.00-16.00 uur

  - De Leest in Lieshout: 10.00-17.00 uur

  - De Volksvriend in Liessel: 10.00-17.00 uur

  - De Victor in Someren: 13.00-17.00 uur

  - Johanna-Elisabeth in Vlierden: 10.00-17.00 uur

  - Sint Willibrordus in Bakel is beperkt toegankelijk

  en dus ook De Roosdonck in Nuenen van 10:00 tot 17:00

  Bron: ED.nl regio helmond