Nat, dus malen!

  • Andreas de Vos

    Hoewel er vandaag overdag veel meer wind stond (uit ZW) pas vanaf 17.30 uur gelegenheid om de molen aan te zwengelen. Helaas was op dat moment de wind behoorlijk afgenomen en al gekrompen naar Zuid. Toch maar van West waar de molen nog geparkeerd stond naar Zuid gekruid, maar eenmaal weer beneden kromp-ie verder naar NO. Weer verder kruien, en vanaf 19.00 uur begon-ie met 4 volle leuk te lopen.

    Het peil stond puur hoog, -1,03mNAP terwijl winterpeil -1.20mNAP hoort te zijn. Vanmorgen zat er 50 mm in de regenmeter (geschat, want de schaal gaat niet verder dan 40mm), dat is de regen vanaf woensdag ochtend of dinsdag avond. Dinsdag avond had ik ook nog ff gemalen, toen was het nog ff droog.

    In ieder geval, er werd net (21.12 uur) op het woonkamerraam geklopt, bleek een van de machinisten van het hoogheemraadschap. Ze was op controle geweest bij de Hargermolen, waar het gemaal in storing is wegens een mankement aan de voedingskabels van de motor, zodat de frequentieregelaar de weg kwijt raakt. De molenaar is wegens tijdelijke rugklachten helaas niet in staat de Hargermolen naar NO te kruien en bij te springen.

    In de Noordkop (bollengebied) is het waterbezwaar blijkbaar nogal hoog, een flink aantal noodpompen is daar bijgeplaatst.

    In ieder geval vroeg Louwra (de machinist) mij om zo lang mogelijk door te malen vanavond.

    Zijn er op dit moment nog meer vrijwillige molenaars met hun molens aan het werk vanwege het vele water?

    Groetsels,

    Andreas de Vos vanuit de Sluismolen

  • Aadschouten

    Ha die Andreas.

    Hier nog even de waterstanden vanuit de waard

    het land staat blank geregend maar het water in de sloten als die hoog staan is het zomerpeil niet hoog dus..

    maar ze staan hier alwel van gisteren af te malen

    er is hier de afgelopen week zo n 50 mm water gevalen en daar is de regen van deze dag nog niet bij opgetelt.

    de wind liep er vanmiddag al erg vroeg uit en zat diep zuidwest.

    gisteren wel gemalen maar vandaag niet los geweest maar dat had na drie uur ook niet veel meer uitgehaald.

    vr gr van een molenaaar die de bedekoets maar weer eens opgaat zoeken

    en de gemalen het werk maar laat doen……

  • klaas zaal

    Dag Andreas, ja het is weer extreem nat geweest, vooral de omgeving van Wieringen kreeg het voor z'n kiezen. De F heeft van tien tot vijf gemalen met het gemaal af en toe erbij. Het peil bleef de hele dag rond -1.90m hangen wat normaal te noemen is, wel zag het water erg troebel door de kortgeleden omgeploegde stukken land. De LQ, Harger en de Noorder G gingen ook, de rest kon ik niet zien. Heb veel plezier van de leislag op de beunen en kroosbrug, je kunt daar weer normaal lopen zonder uit te glijden. Klaas

  • Coen Rood

    De Nekkermolen van Leo Witteman maalde zondagmiddag ook, maar veel wind was er niet en ging einde middag snel om van zuid naar noord.

    Maar rond Purmerend viel het allemaal nog wel mee vergeleken met de Noordkop.

    Coen Rood