Als alles doorgaat en de financiering rond komt krijgen we er in het zuiden des lands weer een (boeren)oliemolen bij. Naast Holtensmolen in Deurne zal in het Limburgse Roeven (Nederweert) in de toog van molen “Windlust” een oliemolen terug komen.

Molen “Windlust” werd in de oorlog kapot geschoten en in 1979 herbouwd door notaris Stassen uit Nederweert. De in oog lopende molen langs de A2 werd herbouwd door molenmaker Adriaens uit Weert. Het maalvaardig maken volgde later immers alles werd door Stassen zelf gefinancierd. Sinds 2001 hebben de kinderen Stassen de molen verkocht aan de gemeente Nederweert. Dat overigens niet als een zorgvuldig huisvader want jaren kreeg de molen geen onderhoud.

Na de komst van de molenstichting Nederweert waarin de molens van Ospel, Kreijel-Budschop en Roeven vallen kwam er een keer ten goede. Dit tot groot plezier van vrijwillig molenaar Piet Heldens. Piet is een oud-gediende en een van de eerste Gildeleden van Nederland. Hij leerde het vak bij de vakmolenaar Lei van de Winkel in Stramproy en bij Ber Symkens in Baexem.

Met de komst van de molenstichting is er veel gedaan aan de molens.

Men heeft het geluk in de persoon van vrijwillig molenaar Harrie Rooijackers (molen Kreijel) iemand te hebben met bouwkundige ervaring. Piet en Harrie hebben het plan uitgewerkt voor het oliewerk. Molenaar Jo Hennen maakte alvast een model voor de subsidie aanvraag. De kantstenen overigens liggen nog in de toog als decoratie maar gaan mogelijk weldra weer in bedrijf komen.

Holtensmolen in Deurne dient als voorbeeld. Ook hier kunnen de mensen terug vallen op Jan van Woezik die we misschien wel kunnen zien als de man van de “oliemolenrevival” in het Zuiden des lands.

Als het werk doorgaat wil men dit net zoals bij Holtensmolen uit laten voeren als een werkervaringsproject. Het smeedwerk wil men onderbrengen bij de vrijwillige smeden van museum Eynderhoof in Nederweert-Eind (www.eynderhoof.nl) Het molenmakerswerk wil men laten doen door Adriaens Weert die in Beugt vakwerk afleverde.

Tot slot: naast de molen is een unieke waterkrachtcentrale die vandaag op Limburgse molendag ook geopend was. Een goede reden eens af te reizen naar het Weerterland!

Bart Hoofs