Ja, op de Victor in Wanswerd. Rond een uur of negen aangekomen, toen ik aankwam was mijn leermeester Sjerp de Jong al aanwezig en mijn mede leerling Jelmer parkeerde net zijn brommer tegen de zijmuur van het “leslokaaltje”. Eerst naar boven gegaan, de Friese driekleur uitgehangen, lekenkettinkje losgemaakt, pal er uit, pen en hals lager gesmeerd en als laatste de overring en keerneuten eens grondig gesmeerd, wat nu een stukkie makkelijker ging dan normaal, want de hele roosterzolder is weggenomen vanwege het schilderwerk. Eenmaal weer beneden gekomen was de kop al in de wind gezet en ook lag er al een zeil voor. Ook de rest opgezeild met vier vol. De lagers even warm laten lopen, weer op de vang, vijzel in het werk en malen maar, eerst kwam hij maar niet op gang, maar een paar minuten later vloog hij in het rond. Wat gaan eten en drinken, terwijl we het over het weer hadden en nog even naar de vijzel gekeken want uit de vijzelbak kwam een hoop gepiep…. Nog gezwicht naar vier duikertjes en het zelfzwichtend-effect geprobeerd te krijgen, alleen lukte dit niet echt, zelf niet toen we hem een handje hielpen door ruimend te kruien. Hierna kwam er jammer genoeg al weer een einde aan dit dagje malen, dus weer afgezeild en maar weer op huis aan gegaan.
WK: 3/4
WR: ZW
Een prachtig strakke lucht met hier en daar een vlarde Cirrus.
Verder heb ik gisteravond en vandaag mijn website ge-update:
http://www.everyoneweb.com/spinnenkop/
Terwijl ik dit aan het doen was ontdekte ik iets, waarbij de makers van de molendatebase misschien wel belang bij hebben. Het gaat om het volgende: in de database van verdwenen molens komt bij het intypen van de Herderin of Herderin er geen molen uit in Leeuwarden, terwijl deze wel in de lijst van molens in Leeuwarden uit het Fries molenboek van 1997 voor komt. Hier staat: “Oliemolen ‘de Herderin’. Gebouwd in 1830 met gebruikmaking van een papiermolen uit Zaandijk (Anno 1690). Werd ook ‘de Blauwe molen’ genoemd, omdat hij over de Blauwe brug (op Cambuur) stond. Kadastraal stond hij sectie G no.2289 (1873) en verdween omstreeks 1890. Misschien werd het achtkant toen gebruikt bij de herbouw van de koren en pel molen in Minnertsga. Eerder heeft hier en steenbikmolen gestaan, die eind 1770 op afbraak werd verkocht.”
Bij het raadplegen van de molendatabase, kom ik de Welkomst (Database nr. 695) in Minnertsga tegen, welke in 1890 is gebouwd, precies het jaartal wanneer de Herderin in Leeuwarden gesloopt is. En bij het intypen van Herderin kom ik een witpapiermolen in Zaandijk tegen, genaamd de Herderin (Database nr. 4831) welke volgens de database in 1690 gebouwd is en in 1830 afgebroken is, precies het jaartal wanneer de Herderin in Leeuwarden gebouwd is.
Mvg. Stefan Teeling