Wel RRWR2007 voor molen Voorst

  • Bart Hoofs

    Een van de molens die een afwijzing RRWR2007 kreeg is na een bezwaarschrift wel in prijzen gevallen. De molenromp van Van Hal in Voorst (omg. Gendringen) heeft afgelopen week wel een toekenning gekregen van de RACM.

    Herstel tot draaivaardige molen is nu mogelijk. De romp is inmiddels geconsolideerd en de muren van de invaart zijn opnieuw opgemetseld. Ook de berg of belt is weer in oude staat gebracht.

    Het bestek en tekeningen voor deze molenromp zijn gemaakt door Andre Nibbelink uit Etten. Andre die in het dagelijkse leven werkzaam is als molenmaker bij Vaags in Aalten heeft naast dit handwerk ook veel plezier in dit soort zaken.

    Zijn praktische ervaring komt ten goede in het denkwerk. Wie hem kent weet dat de juiste materialen en bouwhistorische details voorop staan bij hem. Daarnaast kan hij terug vallen op de grote bouwhistorische en molenkennis van Dick Zweers. Dick is zelf afkomstig uit deze streek.

    Inmiddels is ook een oud aswiel gevonden. Het wiel van de molen van Lievelde is geschonken door de molenmakersfamilie Beckers uit Bredevoort.

    Op de site: www.korenmolenvoorst.nl kan je alles nazien.

    Hieronder het artikel in de krant:Korenmolen wacht restauratie

    Gelderlander zaterdag 18 oktober 2008

    VOORST - De oude korenmolen van het Gendringse buurtschap Voorst wordt in oude glorie hersteld. De Stichting Korenmolen Voorst heeft drie ton aan subsidie binnen gehaald voor de restauratie van de molen.

    Vlag uit na groen licht voor restauratie

    zaterdag 18 oktober 2008 | 02:56 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 18 oktober 2008 | 08:36

    VOORST - Op 15 oktober was het precies tien jaar geleden dat de Stichting Korenmolen Voorst werd opgericht. En nu kan dus eindelijk begonnen worden aan de restauratie van de molen.

    “Ik heb jarenlang moeten uitleggen waarom wij vinden dat onze molen gerestaureerd moet worden. Ik ben superblij dat het nu eindelijk gelukt is” , laat een uitgelaten secretaris Dieuwertje Lindeboom weten.

    De stichting krijgt ongeveer 175.000 euro van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten. De provincie en de gemeente Oude IJsselstreek doen daar elk nog eens 50.000 euro bij.

    In eerste instantie wilde de Rijksdienst niet meebetalen. De stichting ging met succes in beroep. “Vergelijkbare molens kregen wel geld en wij niet. Dat was niet uit te leggen. 15 oktober kregen we alsnog het groene licht.”

    Rest nog een gat van zo'n 65.000 euro. “Maar daar komen we wel uit. We gaan acties houden om de buurt bij de molen te betrekken. Verschillende bedrijven en particulieren hebben al een bedrag toegezegd.”

    De korenmolen is een Rijksmonument en dateert van 1867. In de Tweede Wereldoorlog raakte de molen zwaar beschadigd. In de jaren vijftig kwam daar nog een blikseminslag bij waardoor een wiek afbrak. Malen was toen niet meer mogelijk. In 1957 is de hele kap verwijderd.

    Eind 2010 of anders begin 2011 moet de molen weer bedrijfsklaar zijn. Dan staat er een maalvaardige molen met een vlucht van 20 meter.

  • leo middelkoop

    Nou de Zandwijkse nog eens een lekkere € 500.000,- en we praten nergens meer over.

    Veel geluk in Voorst, daar niet van, maar ik schenk mijzelf nog maar eens in.

    Groet,

    Leo

  • Ruud van den Aakster

    En nog even de gildezaag door de bomenrij halen, wind is alles !

  • Peter van Kuik

    Heel erg leuk voor Voorst en bij deze gefeliciteerd. Vanuit prioriteitstelling snap ik het echter ook niet. Waarom geld stoppen in completeren van een goed geconserveerde romp als er diverse molens onttakeld drijgen te worden wegens geldgebrek?

    Het zal wel met juridische zaken te maken hebben, in Voorst zullen ze de zaakjes goed voor elkaar hebben met een redelijk dekkingsplan e.d. waarvoor mijn hulde. Verder lijkt het erop dat de provincie Gelderland zich nogal actief opstelt in het completeren van rompen, waardoor er juist in deze provincie een groot aantal toewijzingen zijn hiervoor.

    Helaas lijkt het erop dat het verkrijgen van rijkssubsidie alleen maar mogelijk is met actieve steun van provincie en gemeente, en als deze niet meewerken sta je als moleneigenaar met de rug tegen de muur. Voor actieve molenstichtingen is het moeilijk voor een gemeente om hieraan geen steun te verlenen, maar voor particuliere moleneigenaren zonder organisatie achter zich kan het heel moeilijk worden. Ook bij het opstellen van de lijst incomplete molens lijkt vooral naar dit criterium geken te zijn en minder naar de waarde van de rompen voor het molenbestand. Het gevolg is dat het geld gaat naar de molens met de beste maatschappelijke steun en niet naar de molens die het het hardste nodig hebben. Vanuit de filosofie van Baselmans begrijp ik dit niet, maar die moet zijn nieuwe beleid nog vormen, dus wie weet komt er verandering in??