RECEPT OLIEBOLLEN VAN MOLENMEEL GEVRAAGD.
Wij proberen op onze molen de verkoop van bloem wat omhoog te krikken. De vraag naar griesmeel is de laatste jaren met sprongen omhoog gegaan. Twee jaar terug brachten we bijna alle griesmeel naar de kinderboerderij in de buurt, omdat we het aan de straatstenen niet kwijt raakten. Tegenwoordig kunnen het bij tijd en wijle niet aanslepen. Vandaag weer een “order” gekregen van 50 kg griesmeel. Veel Marokkanen bakken hier hun platte broden van. Deze groep Marokkaanse broodbakkers wordt steeds groter. We kunnen helaas niet ongebreideld gaan builen, anders blijven we met teveel onverkoopbare bloem zitten. De vraag naar bloem is niet zo groot en tegen de prijzen van de Aldi en de Lidl (€ 0,39) kunnen we niet op. De inkoopprijs van een kilo tarwe is soms zelfs hoger dan prijs van een kilo bloem van deze prijsstunters. Hoe dit kan is me nog steeds een raadsel! Vaak halen “onze” Marokkanen daar dan ook hun bloem vandaan.
Om de vraag naar bloem wat te stimuleren willen we de komende weken proberen om onze klanten te wijzen op oliebollen gemaakt van molenmeel. Bloem dus! Creatief omgaan met je molenproducten noemen we dat!
Daarom via Google op zoek gegaan naar oliebollenrecepten van andere molens. Er was heel erg veel keus, maar de verschillen per recept zijn nogal groot. Bij de één hoef je maar 10 gram korrelgist per kilo bloem te gebruiken, terwijl andere molens 35 tot 40 gram korrelgist per kg adviseren. Ook de hoeveelheden toegevoegde melk variëren nogal. Welke is nu de juiste? Ik kom er niet uit! Wie kan ons helpen aan een goed recept voor oliebollen gemaakt van molenbloem en korrelgist etc.
Namens de mulders van molen De Weert uit Meppel.
Kees Vanger.