Na het omvormen van een zandduin tot Vlaanderens grootste zandbak zet Hechtel-Eksel weer een opmerkelijk initiatief in de steigers. Het leegstaande molenhuisje aan de Stermolen in Eksel krijgt een nieuwe bestemming als Kids Kaffee: een café op kindermaat waarbij de molenaars uit de streek betrokken worden om de jonge tooghangers de liefde bij te brengen voor hun ambacht.

De idee voor het initiatief kadert in de wijze waarop Toerisme Limburg de regio toeristisch wil invullen. “Ze willen de Limburgse Kempen invullen tot meest kindvriendelijk toeristisch gebied. Daarom zoeken we eigen initiatieven die in deze visie passen. In dat rijtje passen ook de Zandbak en Bosland,” vertelt burgemeester Raf Truyens.

Studie

Molens spreken tot ieders kinderlijke verbeelding, en het molenhuisje in de schaduw van de Ekselse Stermolen is volgens de gemeente een publiekstrekker mits een aantrekkelijke invulling. Daarom werd een studie besteld - met een geraamde kost van 22.000 euro - die zowel het creatieve als technische aspect moet onderzoeken.

“Bij de invulling staat het kind centraal. Eerst zal tot in het absurde bedacht worden over hoe een café voor kinderen er zou moeten uitzien. Een drankkaart zou uit 10 soorten choco’s kunnen bestaan, terwijl volwassenen maar kunnen kiezen uit 1 biermerk, of één groot toilet tegenover tien ‘weeceetjes’. Daarna gaan we die wilde ideeën toetsen aan wat kan.”

Ook het interieur zal een hele metamorfose moeten ondergaan. “Het is een klein gebouwtje, maar met een bovenverdieping die toch wel mogelijkheden schept. Aan de buitenzijde zal niet zo veel veranderen. Een aanbouw behoort wel tot de mogelijkheden. De omgeving krijgt momenteel al een verfraaiing in het kader van het VLM-project”, vertelt Truyens.

Don Quichot

“Op zoek naar een symbool dat kinderen en gezinnen meteen aanspreekt is de figuur Don Quichot misschien een denkpiste, maar het creatieve ligt nog helemaal open”, vervolgt Truyens die nog de belangrijke rol van de lokale molenaars wil aanstippen.

“Zij laten de Stermolen nog altijd malen, en ze zullen de bezoekende gezinnen en scholengroepen dan ook inwijden in dit ambacht. De molenaars reageren positief. Ze beseffen dat het molenhuisje, buiten af en toe in de zomer, te weinig wordt gebruikt. Door het plezante aan het educatieve te koppel willen we van de molen de perfecte gezinsuitstap maken. Momenteel loopt een subsidieaanvraag over twee jaar, dus in 2010 zou het project klaar zijn”, besluit Truyens.

Bron: Het belang van Limburg