PITTEM - De Plaatsmolen in Pittem wordt gerestaureerd. De molen biedt al jaren een troosteloze aanblik, maar er kwam maar geen vooruitgang in het restauratiedossier. Volgend jaar wordt nu toch in een eerste fase de romp afgebroken. De molen moet er tegen 2012 weer piekfijn bij staan.
De Plaatsmolen, een bakstenen stellingmolen, werd gebouwd in 1909-1910. Sinds 1949 is hij niet meer in werking. Om het erfgoed niet verloren te laten gaan, kocht de gemeente Buzzes Molen, zoals die in de volksmond wordt genoemd, aan. In 1985 werd de molen een beschermd monument en een paar jaar later werden al een eerste keer werken uitgevoerd om de molen in stand te houden en te beveiligen. Sindsdien staat de molen er verkommerd bij.
'Het restauratie- en subsidiedossier werd al opgestart in 2002, maar liep allesbehalve van een leien dakje. Ik geloof dat het dossier er nog slechter aan toe was dan de molen zelf', zegt schepen van Erfgoed Paul Lambrecht (CD&V). ‘Er was druk overleg tussen de gemeente, de provincie en de dienst Monumenten & Landschappen, maar te geringe subsidies, opeenvolgende kabinetten en ambtenaren en vooral de ellenlange discussies over al of niet restaureren of heropbouwen van de molen waren een rem.’
'De Plaatsmolen is een vrij jonge molen met weinig authentieke kenmerken', zegt Lambrecht, ‘maar hij heeft een goed bewaard binnenwerk. Afbreken van de romp leek dan ook de enige aangewezen werkwijze. Maar wat voor Jan met de Pet doodnormaal lijkt, is op hoger niveau blijkbaar niet zo evident. Gevolg is dat het hele dossier door onder meer talloze en wellicht vaak overbodige onderzoeken naar metselwerk, mortel en funderingstype, in het slop zat.’
Nu komt er een doorbraak in het dossier. ‘Volgend jaar start de technische ontmanteling en wordt de romp gesloopt. Ook zal men starten met de heropbouw. De molentechnische restauratie zal in 2011 gebeuren en de afwerking en nodige omgevingswerken zullen in de loop van 2012 kunnen worden afgrond’, aldus Lambrecht.
De kostprijs van de eerste fase van de werken wordt geraamd op zowat 570.000 euro, waarvan tachtig procent of 456.000 euro wordt gesubsidieerd. Zestig procent komt van de Vlaamse Gemeenschap en 20 procent van de provincie West-Vlaanderen.
'Om het dossier nu echt wel vlot te laten verlopen, opteren we ook voor een openbare aanbesteding', besluit Paul Lambrecht. Deze aanpassing in de gunningswijze kost evenwel ook een slordige 112.000 euro aan de gemeente.
www.pittem.be.