LONNEKER - Alleen als de inwoners van Lonneker massaal aangeven een bijdrage te willen leveren aan een landbouwpark bij de Lonneker Molen gaat de gemeente door met het uitwerken van plannen. “We moeten eerst onderzoeken of het plan op voldoende draagvlak kan rekenen van de bevolking”, stelt Boudewijn Rip namens de gemeente. "Het wordt een kostbaar project, dat vooral dient te draaien op vrijwilligers.
We kunnen het ons niet permitteren hier allemaal betaalde krachten neer te zetten." Er is inmiddels een werkgroep opgezet die het plan verder moet begeleiden. Daarin zitten mensen van de Dorpsraad Lonneker, de Stichting Lonneker Molen en het stadsdeel Noord. Boudewijn Rip geeft namens de gemeente leiding aan de werkgroep.
Een van de eerste vragen waarop antwoord moet komen, is de vraag of de Lonneker Molen weer goed moet kunnen draaien. Nu is het zo dat de molen alleen door een motor aangedreven kan worden. De wieken laten draaien op windenergie is veel te gevaarlijk. Door de hoge omliggende bomen vangen alleen de uiterste delen van de wieken de volle wind. De krachten die daardoor op de as van de molen komen te rusten, zorgen ervoor dat de as zeer snel grote schade oploopt.
De oplossing is simpel: zowel voor als achter de molen moeten goede windgangen worden aangelegd. En dat houdt weer in dat er de nodige bomen gekapt of ver teruggesnoeid moeten worden. Volgens insiders hoeft het creëren van een gang uit het zuidwesten, de meest voorkomende wind, niet zo moeilijk te zijn. Dat wordt een kwestie van één grote eik vellen en een paar kleinere bomen. “Maar”, weet Rip, “je bent er niet alleen als je zorgt voor inkomende wind. De wind moet ook weer weg kunnen. En daarvoor is het noodzakelijk dat het bos achter de molen aangepakt wordt. Met de eigenaresse van de grond hebben we al een goed gesprek gevoerd. Maar de bewoners van Lonneker moeten zich hier ook in kunnen vinden.”
Boudewijn Rip vergelijkt de situatie in Lonneker een beetje met de Wissink Möll in Usselo. Daar moesten ook bomen worden gekapt om de molen weer goed te kunnen laten draaien. En dat ging ook niet zonder slag of stoot."
Bron: Dorpsplein Enschede