Gelukkig is er ook geld beschikbaar gekomen vanuit de provincie voor de vervallen molen van Manders in Drunen. Ook deze molen viel vorig jaar af bij de RRWR-toekenningen. Het bestek is naar ik begrepen heb geschreven door Gerrit Keunen.

Een goed begin en zeker omdat ook de gemeente Heusden helemaal achter de rehabilitering van deze bijzonder molen staat. Men wil eenzelfde situatie als de molen van Nieuwkuijk alwaar Cees van Buul de molen en aanbouw huurt.

Een molen die veel draait en een sieraad is voor zijn omgeving.

Zoals Camiel Damen terecht opmerkte is de kap geheel dicht en heeft de eigenaar er goed naar omgekeken. Schijnbaar is het binnenwerk zeer gaaf en heel authentiek.

Maar er is mijns inziens een extra punt van aandacht. Het oude molenaarshuis is dermate uitgebouwd dat ik vermoed dat draaien op zuid-westen nu niet mogelijk is.

Ook de biotoop verdient veel zorg. Veel doorgeschoten groen en bomen in particuliere tuinen en veel struweel e.d. van de provincie langs de snelweg.

Ten westen een wiel omzoomd met hoge populieren die het zicht vanaf Waalwijk op de molen ontnemen.

Een molen die niet alleen vanwege zijn ligging maar ook vanwege zijn roemruchte molenaar (Lucas Manders) eerherstel verdient. Manders was het die in zijn jaren

flink val leer trok in het vakblad De Molenaar voor het molenaarsambacht.

Hieronder het artikel in het Brabants Dagblad:

Voor korenmolen Drunen 75.000 euro

door Frans van Halder. zaterdag 06 december 2008

Het eerste geld voor de restauratie van de Drunense molen is binnen.

DRUNEN - Het begin is gemaakt. Gisteren kreeg eigenaar Cees van Tuijl van de Drunense Korenmolen Hertogin van Brabant te horen dat zijn molen (1838) voor restauratie kan rekenen op 75.000 euro van de provincie. Van Tuijl is enthousiast over die toegezegde bijdrage. “Het is inderdaad een begin”, zegt hij.

Zie ook:

1,3 miljoen voor restauratie kerk in Kaatsheuvel

Volgend jaar wil de moleneigenaar een nieuwe poging ondernemen om geld uit dit provinciale potje te krijgen. Want voor de ingrijpende opknapbeurt van zijn korenmolen is naar schatting 350.000 euro nodig, ontvouwde hij eerder dit jaar. De molenaar die in de molen en bijgebouwen een partycentrum annex restaurant runt, wil de molen al jaren opknappen. Van Tuijl wil dat de Hertogin van Brabant draait. Sinds 1973 doet de molen dat namelijk niet meer.

Het voegwerk in de buitenmuren moet vervangen worden, nieuwe wieken, een nieuwe kap en een nieuw kruiswerk waarmee die wieken op de wind gedraaid kunnen worden zijn nodig.

Eerder dit jaar kreeg Van Tuijl de volle steun voor die restauratie van het Heusdens gemeentebestuur. Wethouder Ben Groen trok de procedure die moet leiden tot restauratie vlot. “Omdat wij net als molenaar Van Tuijl vinden dat de molen zo dicht bij de Maasroute een uithangbord voor de gemeente Heusden is”, motiveerde Groen destijds.

Burgemeester Henk Willems was gisteren bij afwezigheid van wethouder Groen voor de bekendmaking van de restauratiebijdragen in Dongen. “Uit mijn aanwezigheid spreekt dat ook wij het dus heel belangrijk vinden dat deze molen wordt opgeknapt. Het is de laatste molen in onze gemeente die aan restauratie toe is”, reageert Willems.

Daarbij benadrukt hij dat Van Tuijl zelf het initiatief heeft genomen om dit geld binnen te halen. “Hij kan nu een begin maken met de restauratie. Maar het zal nog wel een tijdje duren voor er nieuwe wieken aan deze korenmolen hangen”, voorspelt Willems.

Binnenkort schuift molenaar Van Tuijl aan bij het gemeentebestuur. “Zonder toezeggingen over geld vooraf”, zegt hij. Van Tuijl wacht met actie op restauratiegebied tot na dat gesprek.