Onderstel molen getroffen door brand

  • Robert Van't Geloof

    Onderstel molen getroffen door brand'

    KRIMPEN A/D LEK - Het onderstel van houtzaagmolen ‘Weltevreden’ in Krimpen aan de Lek, is maandagmiddag getroffen door brand. De brandweer Krimpen aan de Lek kreeg bij het blussen hulp van de collega's uit Lekkerkerk en Bergambacht.

    Het onderstel staat sinds een aantal jaren op een terrein aan de Rijsdijk, in afwachtig van restauratie. ‘De Stichting Zaagmolen Weltevreden’ wil de molen herbouwen. Of dat na de brand nog mogelijk is, is niet bekend. Er was geen gevaar voor omwonenden en ook zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

    Maandagochtend spoedde de brandweer Krimpen aan de Lek zich naar de Zaag voor een brand aan boord van het motorschip ‘Waterbruid’. Het vuur werd vermoedelijk veroorzaakt door een kortsluiting in een elektrisch kacheltje. Bij een bluspoging kreeg de eigenaar van het schip rook binnen. Hij werd voor onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis.

    Zie voor foto deze site http://www.postiljon-online.nl/nws_item.php?id=12302

  • Tom Blaak

    Dit onderstuk is veel te lang niets mee gebeurt en was tot ruine vervallen, en toegankelijk voor alles en iedereen. Dit onderstuk is vele jaren geleden verplaatst, volgens mij om te voorkomen dat het gesloopt zou gaan worden want het stond in de weg op zn oude stek, jammer dat het zo moest eindigen voor deze eens zo mooie houtzager. Ik vrees dat dit het defintieve einde is…

    Tom

  • Andreas de Vos

    Getroffen door brand… dat klinkt zo maf, alsof vuur zelf iets doet. Bliksem doet iets, je wordt getroffen door bliksem. Voor brand moet er iets gebeuren. Kortsluiting, broei (zoals in hooi) of een knakker met een aansteker. Lijkt me dat kortsluiting wel uitgesloten is, hooibroei ook dus…

    Sneu hoor, dat dit restant zo aan zijn einde komt. Maar eerlijk gezegd, was er nog wel een toekomst voor als molen, of molenrestant op een knappe manier?

    Groetsels,

    Andreas de Vos

  • Martin E. van Doornik

    Hoe groot is de schade? Foto's? Kan het houtwerk nog opgemeten en gedocumenteerd worden? Ooit zat er een zeskant bovenop de onderbouw. Op zich al bijzonder.

  • Redactie Molenprikbord

    KRIMPEN AAN DE LEK - Gefrustreerd kijkt Frits Vermaat naar de restanten van de houtzaagmolen De Weltevreden. De historische molen op het IHC terrein in Krimpen aan de Lek ging maandag 8 december aan het eind van de middag in vlammen op. Elke kans op restauratie van de laatste grote houtzaagmolen van Nederland is daarmee verkeken.

    “Het frame staat nog wel, maar de balken zijn erg diep ingebrand,'' zegt de voorzitter van de stichting die de molen wilde restaureren. ”De kans dat het zou lukken, was niet groot, maar het was er een,'' zegt Vermaat. "Een of andere onverlaat heeft het nu voor ons beslist.''

    Dat de brand is aangestoken, daaraan twijfelt hij geen moment. De molen is niet aangesloten op het elektriciteitsnet, het onweerde niet, de grond is nat en ook de zon zat verscholen achter een dicht wolkenpak. De politie is een buurtonderzoek begonnen. Door de slechte staat van de molen, of eigenlijk het onderstel daarvan, is het te gevaarlijk voor de technische recherche om naar binnen te gaan.

    Met veel bombarie werd het onderstel van de zaagmolen in 2000 verplaatst naar het terrein van IHC, dezelfde plek als waar de experimentele woningbouw is gepland. De molen zou daar worden gerestaureerd .

    Sindsdien zagen dorpelingen de molen alleen maar verder in verval raken. "Het was ook moeilijk voor te stellen dat hij zou worden herbouwd. Maar een kleine kans is ook een kans,'' zegt Vermaat.

    De mogelijkheid werd vooral geboden door de geplande woningbouw. De restauratie van de molen zou daarin kunnen worden meegenomen.

    De in 1845 gebouwde Weltevreden was de laatste grote houtzaagmolen van Nederland. Bijzonder door zijn uiterlijk: een zeskante molen op een rechthoekige onderbouw maar met een achtkante stelling. Gebouwd in een periode dat de scheepsbouw een enorme bloei doormaakte en er een grote behoefte was aan gezaagd hout. Een spijtige Vermaat: "Een uniek stukje geschiedenis. Weg. Zomaar.''

    Bron: AD Rotterdam