Gisteren even op bezoek bij onze graanleverancier Hermus B.V. in Made.
Een bedrijf dat samen met Brasser in Biggekerke een groot deel van de malende Brabantse molens voorziet van tarwe, rogge etc. etc. Ze zijn vooral bekend als toeleverancier van granen en het malen voor de bakkerijen. Met het afnemen van de bakkers en de toename van de biologische bakkerijen heeft Hermus haar bakens verzet naar het biologisch werk. Daarin zijn ze momenteel een van de grotere spelers in Nederland. Toch is het bedrijf wat is ontstaan bij de windmolen “Hoop doet Leven” aan de Geraniumstraat in Made kleinschalig gebleven. De Gebroeders Jan en Stan Hermus zijn de eigenaren maar pakken ook alles aan om de klant goed van dienst te zijn. Service wordt hier nog met een grote S geschreven en als er zondags nog geleverd moet worden stappen ze in de vrachtwagen.
NIEUWE MAALDERIJ
Met de bouw in 1994 van een gloednieuwe maalderij op industrieterrein Brieltjenspolder werd ook de winkel en maalderij fors uitgebreid. Als je er voor het eerst komt is het een indrukwekkend complex. Bijzonder is dat men handelt in dierenvoeders en ook meel en bloem voor menselijke consumptie. Ook dat kom je niet vaak meer tegen.
WINDMOLEN “HOOP DOET LEVEN”
De windmolen waar het allemaal begon in de dertiger jaren is nog steeds eigendom van de Gebroeders Hermus. Al vele jaren maalt daar Kees Fitters uit Nieuwkuyk. Kees geen onbekende in de molen- en motorwereld leerde het vak bij vakmolenaars als Louis Rommens en Andre Rombouts. Kees is een groot kenner en liefhebber van het scherpen of billen van de stenen. Hij is het ook die de 2 motorstenen in de maalderij scherpt. De windmolen wordt benut voor het malen van glutenvrije producten als: boekweit, teff, quiona en mais. Dat is in opkomst.
De molen wordt onderhouden door molenmaker Jan Wilten uit Utrecht die nimiddels zijn werkplaats heeft in de bijgebouwen van de molen van Dongen.
MIXEN
Recent is de firma ook begonnen met het maken van mixen in kleinverpakking. Jan Hermus heeft hiervoor 2 units gekocht waaronder een speciale inpaklijn. Men produceert onder eigen naam en ook voor private label. En er volgen wellicht meer nieuwe loten aan het leveringspakket.
Het siert de heren dat je als vrijwilliger die graag iets meer wil weten over maalgoed en malen men hier zo open is en de malende vrijwilliger niet als concurrent ziet. De gemoedelijke sfeer die zo kenmerkend was op de vorige locatie bij “moeder Hermus” is ook op de nieuwe locatie gebleven.
Kijk ook op: www.hermus-made.nl