nieuwe website

  • Nelly Sonneveld

    Onlangs is er een nieuwe website gelanseerd,

    zie: www.molenkaart.nl

    Op deze kaart kun je zien van welke molens/molenrestanten/verdwenen molens/rosmolens enz er al coördinaten zijn ingevoerd.

    Dagelijks worden er meer gegevens en coördinaten ingevoerd dus zal het aantal icoontjes op de website gestaag groeien.

    Hiervoor is hulp van bezoekers uiteraard welkom.

    Wanneer u de site opent, moet eerst een provincie worden gekozen, aangezien het laden van heel Nederland in één keer veel te lang gaat duren.

    De website is een verlengstuk van de website www.molendatabase.org

    Veel plezier gewenst met het zoeken naar de lokaties,

    groeten van Nelly

  • Frank Terpstra

    Ten eerste iedereen ook vanuit Beetsterzwaag de beste wensen voor 2009!

    Beste makers van deze site,

    Dit is een prachtige aanvuling op de molendatabases. Hiemee wordt het struinen door de gegevens van bestaande molens, molenrestanten en verdwenen molens nog verrassender!

    Hiermee zie je gelijk hoe de omgeving rondom verdwenen molens soms volledig is veranderd. Ik keek (uiteraard?!?) eerst even naar Friesland en dan specifiek Beetsterzwaag. Grappig om te zien dat de koren- en pelmolen van Weis op de plek staat waar ik nu altijd de A7 op of af rijdt. Op zijn Fries: Tiden hawwe tiden!

    Tegelijk sluit deze site perfect aan op de bijdrage van Dick Bunskoeke aan de TIMS themadag over digitalisering eind november vorig jaar. Hij pleitte voor een supereenvoudige zoekstructuur op een overallsite (een soort van “molengoogle”), waarbij de locatie maatgevend (letterlijk het vaste punt) is, plus wellicht een zoekveld voor een willekeurige zoekterm. Maar houdt dat juist zo beperkt mogelijk: eenvoud is het credo!

    Je ziet met dit systeem ook gelijk, of er meerdere molens op de betreffende plek hebben gestaan. Links naar andere internetsites, welke informatie over de betreffende (verdwenen) molen(s) bevatten zouden dan middels een uniform coordinatensysteem (de locatie dus) automatisch in beeld moeten verschijnen op de “molengoogle”. Dat is de lonkende perspectief die werd geschetst.

    Deze site molenkaart.nl laat al zien hoe leuk en bovenal verrassend het zoeken naar (historische) (molen)informatie dan wordt!

    Groet, Frank Terpstra

  • Mike Ekelschot

    Heb met plezier eens naar deze nieuwe website gezien: een prachtige aanvulling op

    de al lange tijd werkelijk overweldigende informatie van de molendatabase.

    Zoals door anderen al eens op het prikbord is geschreven: “er is maar één échte molendatabase en dat is de deze!”. Nog eens hulde aan de makers.

  • Andre Koopal

    Hoi Nelly,

    Goed initiatief dat zoals Frank al aangeeft een hoop inzichtelijk maakt. Desondanks een aantal kleine puntjes van commentaar:

    - De kleurkeuze in de provincieselectie van zwart op blauw is mijn inziens nogal ongelukkig. Kan het zelf wel lezen, maar kan me voorstellen dat mensen er moeite mee hebben.

    - Zat zelf in de zaanstreek te kijken (uiteraard) waarbij er in de database natuurlijk soms voorgangers enzo staan. Soms komen deze als 1 symbool te staan, en als je dan klikt krijg je tabs met molen1/molen2…, maar meestal staan er een paar symbooltjes vlak bij elkaar. Hoe werkt dit? Moeten hiervoor coordinaten gelijk getrokken worden? Kunnen dit soort gevallen aangegeven worden?

    - Een keuze om verdwenen molens, rompen of bestaande molens (of een combinatie van) zou erg handig zijn.

    - Op termijn, een zoekmogelijkheid zoals je ook op de molendatabases hebt, en de resultaten dan in kaartvorm zien. Denk bijv. aan ‘alle oliemolens’, ‘alle paltrokken’, …

    Groetjes,

    Andre

  • Stefan Boumans

    Wellicht is het duidelijker incomplete molens (restante) meteen als zodanig door middel van een onderscheidend symbool weer te geven, bijvoorbeeld in de vorm van een (deels) ontwiekte of ontkapte molen(romp).