OMMEN - Een aantal bij VechtdalProducten aangesloten bakkers kwam vorige week woensdag bij elkaar bij Molen de Lelie in Ommen. De bakkers hebben allemaal geruime tijd kunnen experimenteren met de door molenaar Anton Wolters samengestelde granenmix waar het Vechtdal Molensteentje van wordt gebakken.
Die mix bestaat uit in samenwerking met Natuurmonumenten biologische, in het Vechtdal geteelde tarwe, verder haver, gerst, zonnepitjes, maïs, lijnzaad en spelt. Maar daar zijn natuurlijk vele variaties op mogelijk.
Creatief als de bakkers uit het Vechtdal zijn, verzonnen ze allemaal hun eigen variatie op het Molensteentje. Foto: Oprechte Dalfser Courant
Creatief als de ambachtelijke bakkers zijn bedachten ze daar van alles op. Bakker Ten Brinke uit Ommen levert al enige tijd de Vechtdal Fantasie, waaraan bitterkoekjes, honing, hazelnoten en cranberry’s zijn toegevoegd. Bakker van der Most uit Lemelerveld bedacht de ‘Tik van de Mölle’, een soort stokbrood wat vorm betreft met daarin walnoten en gember, lekker pittig. Bakker Koggel uit Ommen kwam met brood waarin appel en rozijnen verwerkt zijn, heerlijk fris.
Mogelijk nemen de bakkers een aantal deze recepten van elkaar over en wordt het in het hele Vechtdal smullen geblazen! Het Vechtdal Molensteentje is verkrijgbaar bij de bakkers Ten Brinke en Koggel in Ommen, Schutte in Balkbrug, Van der Most in Lemelerveld en Dalfsen, Elderkamp in Zwolle, Battjes in Hardenberg, De Bakker in Dedemsvaart, Kuiper in Den Ham, Borger in Nieuwleusen en Blom in Heino.
Besloten is, dat de bakkers zeker twee keer per jaar bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen en ideeën op te doen. Er bestaat een mogelijkheid voor andere ambachtelijke bakkers uit het Vechtdal om zich bij dit initiatief van VechtdalProducten aan te sluiten. Voor meer info: www.vechtdalproducten.nl
Bron: Oprechte Dalfser Courant