LEEUWARDEN - Stichting De Fryske Mole wil via de rechter afdwingen dat minister Plasterk van OCW geld beschikbaar stelt voor de restauratie van drie molens in Fryslân. De molenstichting vindt dat een subsidieverzoek onterecht door de minister is afgewezen.

De Fryske Mole diende in 2007 bij de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) een aanvraag in voor de restauratie van de Jansmolen in Goëngahuizen, de Klaailânsmolen In Marrum en de Wynsermolen in Wyns. Het ging om een bijdrage van 315.000 euro. De rijksdienst, een onderdeel van het ministerie van OCW, wees het verzoek af. Reden was dat de Fryske Mole nog geen harde financiële toezeggingen had van de provincie Fryslân en diverse fondsen en instellingen.

Secretaris Pieter Kooistra van de Fryske Mole vindt het niet terecht dat de aanvraag niet wordt gehonoreerd. Hij wijst erop, dat de molenstichting al meer dan dertig jaar zaken doet met het rijk. De provincie Fryslân wil wel geld steken in de restauratie van de drie molens, maar vindt dat eerst de bijdrage van het ministerie van OCW rond moet zijn.

Bezwarencommissie

Nadat minister Plasterk en later de bezwarencommissie het subsidieverzoek van De Fryske Mole hadden afgewezen, besloot het molenbestuur de rechter in te schakelen. Of het echt tot een rechtszaak komt hangt volgens secretaris Kooistra af van de houding van de RACM. Het bestuur van de Fryske Mole gaat binnenkort met de RACM om de tafel om over de restauratie van de molens te praten.

De Fryske Mole wil niet alleen praten over het afgewezen subsidieverzoek uit 2007, maar wil daar ook de aanvraag uit 2008 aan de orde stellen. Voor de restauratieregeling 2008 meldde De Fryske Mole zes molens aan. Naast de Jansmolen, Klaaslânsmolen en Wynsermolen gaat het om de molens De Hoop in Roodkerk, de Olifant in Birdaard en de Grote Molen in Broeksterwoude.

Met de restauratie van de zes molens is een bedrag gemoeid van één miljoen. Van het rijk wordt een bijdrage van zeven ton gevraagd. De provincie en diverse fondsen en instellingen moeten gezamenlijk drie ton op tafel leggen. ,,Wij wolle in deal slute mei RACM; de bydrage út 2008 takenne en dan blaze wy de rjochtsaak ôf”, aldus Kooistra.

Bron: Friesch Dagblad