Hof Souburgh

  • Jan Althof

    Goedendag,

    Er zijn weer foto`s toegevoegd nu alle bomen weg zijn gehaald. Ook is een kaartje toegevoegd met de mogelijke situatie na alle werkzaamheden. Dat lijkt toch niet erg goed uit te pakken voor de molen. Binnenkort is er een gesprek met de wethouder aldaar.

    http://picasaweb.google.nl/Noordkaper04/HofSouburgh#

    groetings,

    Jan.

  • Cees

    Lees dit artikel eens;

    Ambitieuze plannen voor opknapbeurt historisch Hof Souburgh

    Door KEES VAN TOL

    ALBLASSERDAM - Er zijn vergevorderde plannen om de vervallen molen, het appelhuisje, de boerderij en de twee oprijlanen op Hof Souburgh in de oude luister te herstellen. De gemeente en eigenaar M. Broere uit Bleskensgraaf hebben hierover een intentieovereenkomst getekend.

    Souburgh is een grotendeels door de Alblas omsloten poldertje tussen Alblasserdam en Oud-Ablas. Het wordt al in de oudste geschriften over de streek genoemd. Er moet een slot of een versterkt huis hebben gestaan voordat Alblasserdam als gemeente bestond.

    De geschiedenis van de 51 hectare grond gaat meer dan 800 jaar terug toen de invloedrijke Zeeuw Nicolaes van Souburgh er een hof stichtte dat was omgeven door een gracht. Het kasteel is allang verdwenen. Rond 1750 was Souburgh een statige buitenplaats met herenhuis, koetshuis, boerenwoning, tuinen, boomgaarden en lanen.

    Er staat nu een boerderij uit 1857 met een facade die herinnert aan de tijd dat alleen de zeer rijken op Hof Souburgh konden wonen.

    Het bedrijfsgedeelte is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog afgebrand en in 1941 weer opgebouwd.

    Op de oever van de Alblas staat het zogeheten appelenhuis; een voormalige dienstwoning met een droogzolder voor appels.

    Op het terrein vervindt zich ook de vervallen stomp van molen Souburgh. Er staan in het Kortland twee monumentate toeganspoorten die ook al betere tijden hebben gekend. Een van de toegangswegen leidt naar de boerderij, de andere is toegevoegd aan de akkers. Bij de boerderij staan drie landarbeidershuisjes.

    De nieuwe eigenaar wil de molen volgend jaar restaureren en maalvaardig malen. Deze grondzeiler uit 1860 staat al ruim toen jaar stil. Verder wil hij het appelhuis opknappen, uitbreiden en er een kantoor in vestigen.

    De boerderij met stal wordt eveneens gerestaureerd en krijgt de functie van burgerwoning. De bijgebouwen gaan plat om plaats te maken voor een grote schuur. De drie huisjes maken plaats voor zes vrijstaande woningen aan het water.

    Wethouder S. Veerman en de eigenaar hebben een intentieovereenkomst getekend over de plannen, maar dat betekent nog niet dat ze zonder meer doorgaan. Het bestemmingsplan moet worden veranderd om de bouw van nieuwe woningen mogelijk te maken en het appelhuis te veranderen in een kantoor. Aan de landerijen in het poldertje verandert op korte termijn niets.

    Het rijk heeft ook het nodige in de melk te brokkelen, want het complex staat te boek als beschermd monument. B en W vinden op voorhand aanbevelenswaardig om het initiatief van Broere mogelijk te maken en waar mogelijk te ondersteunen. Dit omdat het gebied uit landschappelijk een historisch oogpunt waardevol is.

    Er zijn in het verleden al vergelijkbare plannen gemaakt door de erven C. van der Lee, de vroere eigenaren. Nadat Broere eind 2006 Soubrurgh kocht en de pachters zijn vertrokken, is de zaak in een stroomversnelling gekomen.

    Voorzietter Ruud Boele van de historische vereniging West-Alblasserwaard is ingenomen met de plannen. ,,Mijn voorganger Eef Horden sprak vroeger al over de vervallen toegangspoort, waarvan er stenen in de sloot liggen.’’ De monumentencommissie deelt die mening, all mag de aanbouw aan het appelhuisje niet zo groot worden dat het concurreert met het hoofdgebouw. Op verzoek van deze commissie vindt er eerst een bouwhistorisch onderzoek plaats.

    Bron: AD.

    Daar staat niets over villa's naast de molen, enkel huizen op de plaats waar nu ook wat huizen staan;

    Gr Cees

  • Jan Althof

    Dag Cees,

    Van dit alles is inderdaad ook van alles gepubliceerd en bekend. Minder bekend is O.A. dat er één poort weg is en dat een plan van Dhr. Broere om de molen te verhogen en er een villa (omheen) te bouwen door de gemeente is getorpedeerd. Nu lijkt er een idee van hem te zijn voor een soort “uitruil”. Een of twee villa`s/landhuizen bij de molen en dan ook een gerestaureerde molen. Nog afgezien van de nieuwbouw aan de overkant, kun je je wel iets afvragen met betrekking tot de uiteindelijke uitkomst voor de molen en de biotoop.

    Het is belangrijk te beseffen dat o.a. het AD opschrijft wat er door wie(?) wordt gezegd. Of er door het journaille degelijk onderzoek wordt gepleegd, is als zo vaak de vraag. Ik heb mij gebaseerd op wat vanuit de gemeente is gepubliceerd en 9 feb. zal ik de wethouder daar vragen over stellen. wat er op het kaartje staat bij Mijn Picasa zijn mijn eigen veronderstellingen en die kunnen natuurlijk ook fout zijn. Zaak is dat er echte duidelijheid komt. That`s all.

    Groet,

    Jan.

  • leo middelkoop

    Ik hou van snoeien “met wortel en al”. Kon iedereen dit maar zo makkelijk doen.

    Zijn er in en om Alblasserdam geen groenlobby's op hun achterste benen gaan staan?

    Succes daar met die vervallen molen met zijn mooie steentjes.

    Groet,

    Leo

  • Frank Klören

    Molenvrienden,

    Al een jaar of 5 a 6 geleden is gesproken over huizenbouw. Volgens mij staat het gebied in de lange termijnplannen van de Provincie ZH als mogelijk Landgoed te boek. Dat betekent ruwweg natuur in combinatie met beperkte woningbouw.

    In de praktijk is er altijd te weinig geld. Daarom ben ikn er principieel niet op tegen zaken mogelijk te maken door bijvoorbeeld het toestaan van een aantal woningen. Door waardecreatie kan veel bereikt worden. Probleem is vaak echter dat geldelijk gewin de eigenlijke drijfveer is. Ik weet niet hoe dit hier is. Laten we daarom op voorhand daar niet oordelen.

    Ik hoop dat de geplande woningbouw en evt bomen op ruime afstand blijven van het molentje en dat het bijzondere karakter van het gebiedje behouden blijft. Wethouder Sjoerd Veerman is de trekker geweest van het landschapsplan in de Alblasserwaard. Daarbinnen zat hij met een aantal mensen van Hoogheemraadschap, molenwereld, den Haneker (met mij als vertegenwoordiger) en mensen van de Provincie ZH in de werkgroep. Ik hoop dat Veerman hier zijn verleden niet vergeet.

    Frank Klören

  • Andreas de Vos

    Dit gebied lijkt me toch ruime mogelijkheden te bieden om wat huizen/villa's te bouwen, de boerderij netjes te restaureren en verbouwen en toch die molen gerestaureerd en maalvaardig een goeie toekomst te bieden. Dat wil zeggen voldoende vrij staand, landschappelijk fraai waarbij de windvang (dus maalvaardigheid) gewaarborgd is.

    Als de gemeente (of wie dan ook) met de bouwplannen voor de overkant van het water daar ook rekening mee houdt kan het allemaal prima.

    Wel zaak om nu met de eigenaar van het landgoed + molen en de gemeente in overleg te komen en blijven en te helpen vanuit het molenbelang de ontwerpen tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen.

    Ook handig om gelijk een molenbeschermingszone vast te laten leggen. Al was het maar om toekomstige ontwikkelingen niet alsnog de molen te bedreigen in zijn functioneren en beeldkwaliteit voor dat gebiedje. Zou toch zonde zijn nadat die molen alles overleefd heeft (ter nauwernood) en er veel geld in gestoken is, om daarna alsnog weer in de problemen te komen.

    Succes in ieder geval, maak er wat moois van!

    Groetsels,

    Andreas de Vos

  • Jan Althof

    Dag Leo,

    Natuurlijk is er een groenlobby maar die bomen waren aan het eind van hun latijn en er worden bomen teruggeplaatst. Welke, wat en hoe hoog? Een vraag waar een antwoord op zal komen.

    Groet,

    Jan.