Een zaterdagmiddag in Zuid-Holland

  • L.A. van der Meijden

    Zaterdagmiddag na afloop van mijn bijeenkomst van de sleepvaarthobbyclub Lekko in Maassluis maar weer op pad gegaan om wat Zuid-Hollandse molens op de kiek te zetten. Het was weliswaar koud, maar er stond een flink zonnetje.

    Via Maasland, waar ik de Drie Lelies na haar restauratie nog moest fotograferen en ook de draaiende Dijkmolen waar weer op de plaat gezet, richting Schipluiden gereden. De Korpershoek draaide ook.

    Omdat ik richting Rijnland wilde en niet alle molens daar goed bereikbaar zijn heb ik het navigatiesysteem maar weer meegenomen. De eerste de beste ging al mis, De Hoop Doet Leven stond volgens het systeem midden in een industriewijk (?), nu wist ik dat die molen rondom vrij moest staan van allerlei ‘windbelemmerende’ bouwwerken, dus de postcode moest uitkomst brengen. En ja hoor via allerlei kronkelweggetjes en een tijdje wachten omdat enkele boeren een kudde schapen vanuit een weiland in een wagen moesten laden (en die stond midden op de weg) werd de Hoop Doet Leven bereikt. Lief klein molentje en ziet er prima uit. Overigens alle molens die ik vandaag zou fotograferen verkeren in een goede staat van onderhoud.

    Na Voorhout werd het navigatiesysteem ingesteld op ‘t Poeltje in Warmond. Ook hier liet het onvolprezen systeem me volledig in de steek, via allerlei doodlopende paadjes, fiets- en wandelpaden, woonwijken kwam ik nergens, dus maar wat rondgereden en goed gezocht en ja hoor, ergens tegen een woonwijk aan stond ’t Poeltje. Mooi molentje wat nu egenlijk al weer in de verdrukking dreigt te komen door de oprukkende bebouwing.

    Daarna richting de Broekdijkmolen en ook hier werd ik weer de woonwijken ingestuurd, maar na een paar honderd meter lopen zag ik deze molen staan aan de rand van een golfveld. Kennelijk is het vee niet zo gesteld op fotograferend bezoek want de paarden naast de molen raakten behoorlijk overstuur.

    Hierna stond de Oudenhofmolen in Oegstgeest op het programma en ook hier gaf het navigatiesyteem problemen omdat er straten lagen opgebroken. Uiteindelijk toch gevonden. Parkeren was een beetje lastig want het was nogal druk op zaterdagmiddag bij het winkelcentrum. Leuk molentje, midden in een plantsoen, ik denk wel dat de windvang een beetje rommelig is daar met alle bebouwing.

    Omdat de zon al flink aan het zakken was als laatste richting Noordwijkerhout voor de Hogeveense molen langs het spoor. Het navigatiesysteem wilde me hier dwars door een in aanbouw zijnde woning sturen en over het erf van een bollenboer, maar uiteindelijk werd de molen toch gevonden.

    Aan de overkant van het spoor staat de Lageveense Molen, maar hier heb ik maar geen moeite meer gedaan om deze te bereiken; schijnt nogal lastig te zijn. Volgende keer maar als de dagen wat langer worden.

    Het navigatiesysteem liet me vandaag een paar keer goed in de steek, maar is toch een onmisbaar hulpmiddel in de molenhobby. Veel molens zijn vanaf de openbare weg nauwelijks te vinden, maar zo'n systeem brengt je uiteindelijk toch waar je moet zijn. Desalniettemin een vruchtbare middag.

    Inmiddels heb ik, op een paar na, alle Zuid-Hollandse molens op de foto gezet, alleen die paar in en rondom de Kagerplassen nog, daar zal deze zomer een bootje aan te pas moeten komen.

    Leen van der Meijden

    http://www.mijnalbum.nl/Album=UXSIHWIN

  • Andre Koopal

    Kwa navigatie systeem, ik weet niet of je een tomtom hebt, maar via de site van de hollandse molen kan je een tomtom molenbestand downloaden, en dan kan je in plaats van naar een adres navigeren, naar de coordinaten van de molen navigeren, dat geeft meestal een stuk beter resultaat.

    Groetjes,

    Andre

  • Michiel Regelink

    “Het navigatiesysteem liet me vandaag een paar keer goed in de steek, maar is toch een onmisbaar hulpmiddel in de molenhobby. Veel molens zijn vanaf de openbare weg nauwelijks te vinden, maar zo'n systeem brengt je uiteindelijk toch waar je moet zijn. Desalniettemin een vruchtbare middag.”

    Mwah, ik ben ‘r persoonljik niet zo’n fan van. :) Ik zoek het adres van een molen op op de molendatabase, en zoek vervolgens via Google Earth de locatie op. Doordat daarbij ook satelietfoto's beschikbaar zijn is de molen exact te localiseren. Vervolgens print ik het kaartje uit, en kruis ik de molen aan. Vind ik veel makkelijker dan zo'n TomTom-ding. :)

  • Jan Althof

    Al een aantal jaren heb ik een Garmin en tot nu vrijwel geen problemen bij het vinden van molens. Idd. molendatabase gebruiken en in mapsource invoeren, dan overzetten naar het apparaat en dan moet het lukken.

  • L.A. van der Meijden

    Mijn navigatiesysteem is van het merk Mio.

    Ik heb niet het volledige molenbestand erop gezet, maar tik de coördinaten handmatig in van de molens die ik op een tripje wil fotograferen. Een tikfout is snel gemaakt en één cijfertje verkeerd levert meteen al een verkeerd reisdoel op. Maar goed, ik klaag niet, want over het algemeen gaat het goed, maar zaterdag had ik kennelijk pech. Een wegopbreking weet het systeem niet, evenmin een zojuist aangebrachte rotonde, of paaltjes in de weg, want dat weet-ie ook niet.

    Weet overigens iemand een mogelijkheid om die molens op en rondom de Kaageilanden op de foto te kunnen zetten?

    Groeten,

    Leen van der Meijden

  • Jan Althof

    Tochtje met een luchtballon in de zomer?? Erg leuk om te doen.

  • Leen Boshuizen

    Jan er zit geen kruirad aan zo een ding,hij gaat zijn eigen weg met de wind op zijn staart.

    Groeten van Leen Boshuizen.

  • Rob Simons

    Gewoon een afspraak maken met één van de molenaars ofzo, die gaan er volgens mij met een bootje naartoe.

  • Willem Bever

    Om de molens rond de Kagerplassen te fotograveren kun je het beste, bij voorkeur in de zomer, een bootje huren.

    Destijds verhuurde de fa Mollers aan de Buitenkaag van die kleine motorbootjes, waarmee je bij alle molens gemakkelijk kunt komen.

    Of neem ééns contakt op met Kees de Haas, allias Snufkema of Zoef, de molenaar van de Zweilandermolen en de Kok en de Laeck, (jawel, beroepsmolenaar van drie! in (vol) bedrijf zijnde molens.

    Die doet (bijna) alles per boot, en die wil je vast wel een keer langs de molens varen in dit prachtige stuk Rijnland.

    Een andere optie is wachten tot het echt sterk ijs wordt ( kan nog best gebeuren deze winter), en dan per schaats of wandelend de molens bezoeken.

    Alleen denk ik dat hier geen tom tom of zoiets op werkt.

    Mocht u toch gaan varen, doe dit dan bij voorkeur niet bij mistig weer, want dan kom je soms bij een heel andere molen terecht dan je denkt, kan ik u uit ervaring vertellen….

    En als u besluit om een zeilboot te huren, neem dan éérst een paar zeillessen bij dhr A Schouten……

    Succes ermee,

    Groet van de Bever.

  • Mario Collombon

    Of iets sportiever, wel bij mooi warm weer, een kano huren. Hebben m`n vriendin en ik een aantal jaar geleden ook gedaan en zijn zo langs de Laeck gevaren waar Kees lekker aan het malen was en ondertussen aan het zwemmen. Omdat de molen zo lekker maalde viel het alleen niet mee op die plek aan te meren door de stroming :)

    groet, Mario