Harlingen - Houtzaagmolen ‘t Fortuin komt terug aan de Westerzeedijk van Harlingen, ongeveer op de plek waar hij tussen 1800 en 1927 stond. Projectontwikkelaar MNR Groep wil een eindje verderop ook de molens De Standvastigheid en De Arend herbouwen, elk op een eigen schiereilandje, omringd door in totaal 110 recreatiehuisjes. Dat alles moet rond 2014 klaar zijn, op voorwaarde dat alle procedures goed verlopen.
Molens langs de Bolswardervaart bij Harlingen. Van links naar rechts De Vrede, De Arend, De Eendracht, De Zeemunnik en De Standvastigheid.
Dit nieuwe bungalowpark beslaat dan het hele stuk polder tussen de Waddenhal en camping De Zeehoeve. Het oude openluchtzwembad De Koemen - lange tijd in beeld als nieuwe locatie voor zeehondencrèche Lenie ‘t Hart - wordt opgeruimd. De vrijstaande woning in het gebied blijft gewoon staan, er komt een bos omheen voor de privacy van de bewoners. Die zijn het volgens wethouder Zomers van Harlingen helemaal eens met het idee.
De gemeente Harlingen kocht vorig jaar voor 1,7 miljoen euro de gronden tussen het zwembad en de camping, met het oog op een nieuwe, aantrekkelijker invulling van het hele gebied. Uiteindelijk moet in de buurt ook een Waddenbeleefcentrum komen, als een nieuwe toeristische trekpleister voor de havenstad.
De politiek van Harlingen wilde van begin af aan graag een verwijzing naar het rijke molenverleden van de stad, bij de invulling van het dijkgebied. ,,MNR kwam met het idee om niet één, maar meteen drie molens terug te bouwen”, aldus Zomers. Ooit stonden er wel twintig molens in het gebied.
‘t Fortuin, tevens naamgever van het hele park, wordt zo gereconstrueerd dat hij ook echt bomen tot planken kan zagen. De Standvastigheid (1779-1934, onder meer voor cement en krijt) en De Arend (1779-1938, hout) krijgen geen mechaniek aan de binnenkant. ,,Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. ‘t Fortuin in authentieke staat terugbouwen kost zo’n twee miljoen euro, de andere molens gaan ongeveer 600.000 euro per stuk kosten.”
Het is de bedoeling om van de bouw van ‘t Fortuin een attractie op zich te maken, zoals dat in de Zaanstreek ook gebeurt. Als alles klaar is moet de molen een ‘slechtweerattractie’ worden. Daar heeft Harlingen nu maar weinig van.
De voorlopige kostenberekeningen voor het hele recreatiepark gaan uit van een investering van in totaal 25 miljoen euro. Alles wat de gemeente erin steekt - naast de grond ook een bedrag voor sanering van wat bodemvervuiling, voor parkeerterreinen en ontsluiting en dergelijke - wil het stadsbestuur terugverdienen via de projectontwikkelaar.
MNR wil op zijn beurt aan het park verdienen door de huisjes aan particuliere investeerders te verkopen en ze voor die mensen te verhuren, tegen een provisie. Zomers geeft toe dat het in tijden van economische crisis lastig is zulke investeerders te vinden. ,,Maar een groot voordeel is dat alle huisjes aan het water staan, met een verbinding naar de Bolswardervaart en de mogelijkheid om naar het wad te gaan. Ik denk dat mensen daar wel hun geld in durven steken.”
Bron: Friesch Dagblad