Leuk watermolennieuws uit Oost-Groningen

  • Margreet

    Vanmorgen sloeg ik grinnikend mijn Dagblad open: http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article4472804.ece/Kloosterbestuur_wil_watermolen_terug

    Het is allemaal nog in een pril stadium, maar zelfs aan de biotoop is al gedacht!,Margreet

  • Piet Groot

    Een leuk bericht.

    Voldoende water zal het grootste probleem zijn,

    De dubbele watermolen in Ter Apel (meelmolen en aan de overkant van het Molendiep de oliemolen) kreeg zijn water uit het ongeveer 5? meter hoge veenpakket dat zich tussen de Hondsrug en de provincie Groningen bevond.

    Dit veenpakket is sinds 1600 als turf door de Nederlanders opgestookt.

    Piet

  • Jerry Vondeling

    Volgens het bericht wordt met de bouw van de molen rekening gehouden met de samenkomst van de Ruiten Aa en de Runde; zie hier het gehele bericht:

    Koren op de molen van het Klooster

    Lang geleden klok het geluid van een waterrad door het bos bij het klooster in Ter Apel. Die molen is er allang niet meer, maar de huidige bestuurders van het Klooster willen hem terug.

    In de nabijheid van het vroegere tehuis van de Kruisheren steekt een steen uit de aarde. Daar draaide ooit de watermolen van de monniken. Die werd kort na de stichting van het Kruisherenklooster, in 1645, gebouwd. Twee raderen draaiden op de kracht van het daar lopende water. Daarbij stond het molenhuis en zo werd er koren gemalen en oliegeslagen.

    “Het was een heel bijzondere molen, die in 1665 bij de inval van de bisschop van Münster werd beschadigd”, weet Allie Eenjes, die vele jaren beheerder van het klooster was en heel veel weet over zijn historie. “Uiteindelijk bleef alleen het molenhuis over en dat werd afgebroken in 1928”.

    Wat bleef waren de herinneringen en de steen. Nu echter willen de Kloosterbestuurders het pronkjuweel terug. “Het past bij ons streven om de middeleeuwen in en bij het klooster terug te laten keren”. Zegt Bertus Kloosterman, één van die bestuurders. “Een watermolen is een prachtige toeristische trekpleister”. Hij zou koren op de molen van het Kloosterbestuur zijn.

    Kloosterman benadrukt dat het plan in de beginfase is, dat nog gekeken moet worden naar de kosten en de technische uitvoering. “Zo moet er voldoende water zijn. Maar we doen ons best om dit voorelkaar te krijgen.”

    Wethouder Seine Lok van de gemeente Vlagtwedde is enthousiast. Hij wijst erop dat bij het kloosterbos de riviertje de Ruiten Aa en Runde met elkaar verbonden worden. “En bij dat project wordt rekening gehouden met de plaatsing van een molen. Wij willen graag helpen, bijvoorbeeld bij het zoeken naar subsidies.”