Nachtegaal Beemster doet gooi naar miljoen

  • Redactie Molenprikbord

    MIDDENBEEMSTER - Deelname aan het TV-programma ‘Restauratie’ moet molen De Nachtegaal voor totale ondergang redden. “Laat de Nachtegaal weer zingen” is de slogan waarmee de Stichting tot Behoud van molen De Nachtegaal in het strijdperk is getreden om te proberen subsidies bij het Rijk, overige Overheidsinstanties en diverse fondsen los te peuteren voor het behoud van de enige molen, die de Beemster nog ‘rijk’ is.

    De kap van molen De Nachtegaal

    Nu krijgt de Stichting de kans om door mee te doen aan het televisieprogramma ‘Restauratie’ van de AVRO BankGiroloterij in samenwerking met John de Mol producties een miljoen in de wacht te slepen. In april wordt bekend of De Nachtegaal tot de genomineerde projecten zal behoren. Als dat het geval is, dan wordt medewerking en enthousiasme bij de bevolking en anderen die de molen voor de ondergang willen helpen behoeden, noodzakelijk. In de aanloop op de finaleuitzending, die in het laatste kwartaal van 2009 plaatsheeft, moet een grote campagne gestart worden. In het kader daarvan werd op donderdag 5 maart in Agrarisch Museum Westerhem een brainstormavond gehouden met vertegenwoordigers van diverse Beemster organisaties.

    Restauratie broodnodig

    Voorspoed in de rijke polder De Beemster maakte aan het eind van de negentiende eeuw, dat van alle vijftig watermolens, die tijdens de periode 1610-1612 de Beemster droogmaalden en hebben drooggehouden, er geen één meer rest. Ze werden vervangen door stoomgemalen. De korenmolen, die in 1613 dag en nacht de eerste oogst van de Beemster velden gemaald heeft, staat er verloederd bij. Ontdaan van zijn wieken en de kap door stormen tot aan de spanten kaalgeplukt, biedt de molen een verloederde aanblik.

    Daarom is het alle Beemsterlingen een doorn in het oog, dat het maar niet lijkt te lukken enige vooruitgang te boeken. Om de restauratie te kunnen bekostigen is echter zoveel geld nodig, dat een keer met de pet rondgaan bij alle Beemsterlingen lang niet genoeg is. Berekend werd, dat met de restauratie een klein miljoen gemoeid zal zijn. En dat hoopt de Stichting Behoud van de Nachtegaal in de wacht te slepen door deel te nemen aan de BankGiroloterij in Endemols Avro programma “Restauratie”. Als we winnen, is het nog net mogelijk om de De Nachtegaal in het jubeljaar 2012 weer te laten zingen als de polder zijn vier eeuwen bestaan viert.

    Nominatie voor deelname

    Stichting tot Behoud van “De Nachtegaal” heeft al twee keer op een Rijkssubsidie-aanvraag . Aan de Gemeente Beemster is gevraagd een een krediet van

    € 55.000 ter beschikking te stellen voor aankoop van een stuk grond naast de molen. Als er gerestaureerd gaat worden moet de molen namelijk 50 meter verplaatst worden.

    Maar daar werd niet al te lang bij stilgestaan: het bedenken van een strategie en activiteiten, waardoor alle Beemsterlingen straks staan te trappelen om de noodzakelijke steun te geven. Er moeten allerlei acties ontketend worden om de Beemster en de wereld daaromheen attent te maken op het feit, dat er een kostbare historische Beemstermolen op het punt staat te verdwijnen als niet gauw maatregelen kunnen worden genomen.

    Exploitatie na de restauratie

    Bert Jaarsma, voorzitter van de Stichting tot Behoud van “De Nachtegaal” legde uit, dat het restaureren niet het laatste onderdeel van de plannen moet zijn. Is de molen weer in puike staat, dan moet er jaarlijks geld komen voor de exploitatie.Is de molen weer in puike staat, dan moet er jaarlijks geld komen voor de exploitatie. Eén van de bepalingen voor deelname aan het spel is, dat het gebruik een cultureel doel moet zijn en dat van de opbrengst van verhuur die kosten moeten kunnen worden betaald. De molen alleen graan laten maaien: dat brengt bij lange na niet genoeg geld in het laadje. Jaarsma zocht het in de richting van een Zorgmolen, zoals ook de molen van Etersheim zijn bestemming heeft gekregen. Maar er zijn natuurlijk nog wel andere bestemmingen te bedenken en dan liefst cultureel. Wie iets weet, mag het gerust naar voren brengen.

    Vragen en suggesties

    Er moest dus diep nagedacht worden en daarvoor had discussieleider Jan Jobsis acht borden opgesteld waarop acht vragen gesteld waren, zoals: “Tijdens de finale-uitzending bepaalt het aantal bellers, sms'ers en e-mailers welk plan ze het beste vinden. Hoe zorgen we er voor dat “De Nachtegaal” de meeste reacties krijgt?” De hoeveelheid reacties zijn bepalend voor de uitslag. Er moeten dus heel wat Beemsterlingen, bedrijven, instellingen en scholen gemotiveerd worden om tijdens die uitzending de telefoon onophoudelijk te laten rinkelen. Iedereen, die wel eens een eerdere uitzending van ‘Restauratie’ heeft gezien, zal weten hoe het allemaal in zijn werk gaat. Wie daarvan nog geen kennis heeft, kan op internet bij ‘Uitzending gemist’ het programma van 2008 bekijken.

    Buurtverenigingen

    Is “De Nachtegaal” in april daadwerkelijk als genomineerd project aangewezen, dan wordt eerst een promotioneel filmpje over de Beemster op TV vertoond. Daarna krijgen de actievoerders de tijd om alvast bedachte ideeën uit te werken. Zo wordt gedacht aan de Buurtverenigingen, die in het kader van het grote jaarfeest Beemster 400 op 1 juni in Westbeemster al actie kunnen voeren. Dit alles tevens ter ondersteuning van de viering van het 400 jaar bestaan van de Beemster. De TV actie voor "De Nachtegaal' is ook promotioneel voor Werelderfgoed Beemster.

    Na het opschrijven van de suggesties - en er waren er vele - was Jobsis zeer tevreden over de inbreng. “Daar gaan we mee werken”, verklaarde hij enthousiast. En daar waren alle brainstormers van die avond het helemaal mee eens.

    Wie denkt aan deze actie daadwerkelijk te kunnen meewerken, kan contact opnemen via e-mail. De Nachtegaal heeft een eigen website http://www.nachtegaalbeemster.nl

    Bron: Het Gezinsblad door Nancy Chantal

  • Vincent Claessens

    Wat een geweldig project om mee te laten doen met BankGiroLoterij Restauratie, een keer iets anders als een of andere romp!

    mvg,

    Vincent

  • leo middelkoop

    Jammer dat het zover heeft moeten komen. Ik gun deze molen graag het allerbeste, maar dit was toch niet nodig geweest?

    Groet,

    Leo

  • Rob Simons

    Tja, als ze die kap zo open laten liggen, kunnen ze dat miljoen wel gebruiken…

    Wat een verschil met de derde foto op de molendatabase.

    Maar desondanks hoop ik toch dat het snel goed komt met deze molen.

  • Lolke Rang

    'Een of andere romp'.

    Zo kun je Goidschalxoord of Kilsdonk natuurlijk ook aanduiden…

  • Vincent Claessens

    Nee, sorry voor de onduidelijkheid, ik bedoel hiermee molenprojecten waar ik nog nooit van had gehoord, zoals Zelhem, Amsterdam-Osdorp, of Haastdrecht(?).

    De molen van Goidschalxoord was tot voor een paar jaar terug nog een heel klein beetje compleet, en Beugt (Kilsdonkse molen) is een van dat soort projecten die gewoon alle steun verdienen omdat de te herbouwen molen zeer bijzonder is, of de herbouw heel historisch verantwoord gebeurt (het Jonge Schaap, niet meegenaan aan dat programma, trouwens).

    Ik hoop dat alles nu duidelijk is.

    mvg,

    Vincent