Wie maakt zaagbladen?

  • Martin E. van Doornik

    Keek ik onlangs naar de film Stoere Werkers op video. Vooral de houtzaagmolens zijn prachtig om te zien met name Holwierde. Over het fabriceren van molenstenen is er genoeg gezegd en geschreven, maar wie of wat voor bedrijf maakt nieuwe zaagbladen voor de zaagmolens en aan wat voor metaal (hardheid van de tanden) worden eisen gesteld? Dat zie ik als een witte vlek in onze molenwereld….

  • Mike Ekelschot

    “over het fabriceren van molenstenen is er genoeg gezegd en geschreven..”

    Ah ja? Als je probeert er écht in te verdiepen (correcte samenstelling, type bindmiddelen) valt die info nog tegen, en dit uit ervaring!

    Van zaagbladen overigens geen verstand….

  • Sicco Fockens

    Je kunt wat googelen op iets als Sägeblätter, Gatter of Solingen, ik kwam op een aantal links van bedrijven die zaagbladen maken. Van hardheden of warmtebehandelingen die normaal voor zaagbladen worden gebruikt weet ik verder niks.

  • leo middelkoop

    Voor De Eenhoorn heb ik ooit een setje van tien nieuwe zagen (speciaal voor die molen gemaakt maar nooit geleverd; het verhaal voert te ver om de details hier te vertellen) aangekocht en die waren van het fabrikaat Pollmann, Remscheid.

    Het kenmerk van dit bedrijf waren drie beertjes, die onder de fabrieksnaam waren ingeponst.

    Geen idee of dit bedrijf in één of andere vorm nog bestaat.

    Groet,

    Leo

  • Jos van Schooten

    Correctie Leo,

    Het merk bestaat uit drie klompjes waar een poes of kat in zit. Ze zijn inderdaad van F. Pollmann uit Remscheid. Maar op Google kom je deze zagenmaker niet tegen. Het wemelt evenwel van de metaalbedrijven die Pollmann heten in het Roergebied.

    Ik heb een tijdje geleden alle zaagbladen die in de werkplaats stonden eens uitgezocht. Tot mijn verbazing zaten er erg veel Pollmann zagen tussen. Zowel half verslepen als weinig verslepen en van verschillende lengtes. Deze worden in de loop der tijd allemaal aangepast aan de zaagramen van de Eenhoorn, desnoods met nieuwe zaagspanners.

    Deze zagen zijn absoluut niet hard maar eerder taai. Slijpen met de hand gaat vrij gemakkelijk en zetten doe ik met een stuk koperplaat. Dat zetding is nog steeds van Frits. Voor het slijpen zijn er nog steeds vijlen in de handel onder de naam zaagmolenvijlen, of molenzaagvijlen. Deze zijn basterd en enkelzijdig gekapt met twee ronde gekapte zijkanten. Deze zijn nodig om de tandholte rond te krijgen tegen het inscheuren van het zaagblad.

    We zijn ook in staat om vanuit een vlakke staalplaat zelf een zaag te maken. We hebben de spanstrookjes die op de bladen zijn geklonken en de klinknagels in voorraad. Maar veel interessanter is de ponsbank waarmee we de basisvorm van de tanden kunnen knippen of ponsen.

    Als ik meer informatie vind gaat die naar de Gereedschappen site van Penterbak.

    De Kraan- kort- trek- span- en handzaag staan ook in het oude timmerboek en de afbeeldingen staan al in de wacht op mijn site.

    Groetjes, Jos.

  • Bart Hoofs

    Ik denk dat Jan van Woezik een heel nuttig stuk kan schrijven over zaagbladen en hoe ze te onderhouden. Zoals hij laatst eens vertelde: “het is een heel leerproces het zagen en het onderhoud van de zaagbladen”. Het is moeilijker dan je zou verwachten als molenleek op dit gebied. De zagen moeten nog al eens onderhoud hebben…

  • J.S. Bakker

    Pollmann in Remscheid leverde al in de 19e eeuw zagen naar Nederland. Het is dus een zeer oud en gespecialiseerd bedrijf geweest.

  • Paul Kors

    Op de Salamander in Leidschendam heeft men ook enorm veel ervaring met zaagbladen. Voor het slijpen ervan is er een schitterende en ook zelf doorontwikkelde machine. Misschien een goed idee om de aanwezige kennis rondom zaagbladen op te schrijven en dan direct stap voor stap te combineren met het maken van digitale foto's. Leuk dat dit interessante onderwerp hier besproken wordt.

    Tot molens !

    Paul Kors

  • Jelmer Talsma

    Deze slijpmachine gebruiken we op de Zwaluw in Burdaard.

  • piet

    Wanneer begint de workshop zaagbladen maken?

    En waar kan men zich aanmelden?