Het lijkt erop dat meer en meer de buurtbewoners de dienst gaan uitmaken bij verplaatsingen of de molenbiotoop. Apenliefde?
Lees hieronder het relaas van de Munnikkenmolen in Leiderdorp:
(overigens moet me toch van het hart dat als je weinig met de molens draait zoals bijv. de Zijllaan je misschien ook weinig reden hebt om te klagen als je windvang verder verslechtert…).
Omwonenden uiten kritiek op verplaatsing Munnikkenmolen
Redactie - 17 april 2009Reageer op dit artikel\'De Munnikkenmolen is de meest gefotografeerde plek in Leiderdorp,\' aldus een inspreker. (Foto: Peter van Evert)LEIDERDORP - Tijdens de commissievergadering Ruimte van 30 maart spraken diverse ‘buren’ van de Munnikkenmolen hun kritiek uit ten opzichte van de verplaatsing van de molen naar de Munnikkenpolder. De emoties liepen hoog op, meerdere aanwezigen liepen boos tijdens de vergadering weg, omdat veel plannen al vast bleken te staan.
Het college van burgemeester en wethouders was al op 10 maart akkoord gegaan met de zogenoemde ‘molencarrousel’. Dit betekent dat vanuit Zoeterwoude de Meerburgermolen verplaatst gaat worden naar de Munnikkenpolder in Leiderdorp, de Kalkpoldermolen uit Leiderdorp geplaatst wordt in de Doespolder in de gemeente Kaag en Braassem en de Munnikkenmolen in Leiderdorp blijft, maar wordt verplaatst naar de Munnikkenpolder. Volgens het college van b en w krijgen de molens door de molencarrousel weer een goede plek. De Rijnlandse Molenstichting en de provincie Zuid-Holland zijn grote voorstanders van de verplaatsing van de molens. De molencarrousel is een samenwerking tussen de gemeenten Leiderdorp, Zoeterwoude, en Kaag en Braassem.
Draaien
Als reden om de Munnikkenmolen te verplaatsen naar de Munnikkenpolder geeft het college aan dat de zogenoemde molenbiotoop is verstoord door de aanwezige bebouwing. Ook zal volgens het college het groen rondom de molen nog verder worden aangetast door de W4-plannen. Bovendien vindt het college dat de Munnikkenmolen op de huidige locatie niet goed kan functioneren. Door de molen te verplaatsen naar de Munnikkenpolder zou deze weer kunnen draaien zoals een echte molen.
Buren
De buren en omwonenden van de Munnikkenmolen zijn niet blij met deze plannen van de gemeente. Met een grote delegatie waren ze naar de commissievergadering gegaan om in te spreken en om op de tribune de discussie van de raadsleden aan te horen. Ze hadden allemaal een gevouwen molentje op hun kleding gespeld.
De insprekers benadrukten de cultuur-historische waarde van de molen. ‘De molen staat er al ruim 120 jaar en het is de meest gefotografeerde plek in Leiderdorp,’ aldus een inspreker. Ook is er sprake van emotionele waarde, volgens een inspreker is de zon achter de molen ‘zo’n mooi gezicht'. Een inspreker bood zelfs nog aan een cursus molen-draaien te volgen, om zelf de molen te laten werken, zodat hij niet verplaatst hoeft te worden.
De raadsleden reageerden verschillend op het plan om de molen te verplaatsen. De heer Van Huut van het CDA vindt het belangrijk dat de molen zijn werk doet, maar hij vindt ook dat alle belangen moeten worden afgewogen. De heer Teske van BBL benadrukte dat de molen gezichtsbepalend is voor Leiderdorp en dat er dus goed moet worden nagedacht over de plannen voordat ze worden uitgevoerd. De heer Suijkerbuijk (VVD) wilde duidelijkheid: ‘Mag de molen blijven staan?’ De verantwoordelijke wethouder Glasbeek antwoordde hier kort op: ‘Nee!’
Boe
De emoties op de tribune liepen hoog op. Er was vaak een ‘boe’-geroep te horen nadat de wethouder iets zei, en er werd meerdere malen ‘het is schandalig’ geroepen. Enkele aanwezigen liepen zelfs boos weg, omdat het grootste deel van de verplaatsing al vast staat.
De heer Van Huut (CDA) probeerde de boel te sussen: ‘Er zitten ook veel mooie kanten aan de molencarrousel. Stel je eens voor als alle vier de molens gelijktijdig draaien.’ Maar de aanwezige omwonenden van de Munnikkenmolder konden dat niet waarderen. Die vroegen zich af wat ze bij de vergadering deden, ‘aangezien de plannen al vast staan’.
Tijdens de raadsvergadering op 20 april wordt definitief besloten over de molencarrousel.