Iemand nieuws over de Meerlaan?

  • Bart Aertgeerts

    Gisteravond was er in Gistel een belangrijke infovergadering waar -hopelijk- de toekomstplannen voor een restauratie van De Meerlaan werd besproken.

    Door een overvolle agenda kon ik er spijtig genoeg echt niet bij zijn en vandaar de hoop (en de vraag) of iemand het nieuws van gisteravond eventueel met ons hier op het forum kan delen.

    De Meerlaan is door omstandigheden één van m'n favoriete molens -al staat hij aan de andere kant van het land- en hoop dan ook op een spoedige positieve ontwikkeling.

  • Benoît Delaere

    Dag Bart,

    Die info-vergadering waar jij over spreekt was eigenlijk eerder een voordracht gegeven door Maarten Van Landeghem die een 4 tal jaar geleden zijn eindthesis over de Merelaan maakte. Zijn voordracht was dus wat gebaseerd op die thesis die overigens inhoudelijk heel erg sterk is… Maarten had het niet alleen over de biotoop rond de molen (de bomen errond die in vergelijking met 60 jaar geleden serieus zijn gegroeid) maar ook over bouwhistorie en inrichting van de molen.

    Zijn nuttige studie van de pathologie toonde bv. aan dat het parament van de romp met ernstige problemen kampt (maar niet onoverkomelijk)

    Hij merkte op het einde van z'n betoog terecht op dat er rond de Merelaan nog heel wat open vragen zijn… In hoeverre hebben alle installaties vroeger gewerkt, hoe goed hebben ze gewerkt en hoe lang? Dit kan misschien nog onderzocht worden door het immense archief van Alfred Ronse uit te pluizen….

    Maarten had in z'n thesis op het einde een voorstel opgenomen tot restauratie van de molen en mogelijke uitbating. Het op poten zetten van een fietsroute tussen de verschillende molens, de link met de nabijheid van de Oostmolen en de recent opgerichte windturbines zijn allemaal uitdagende mogelijkheden!

    Feit is dat de Stad Gistel het project rond de Merelaanmolen ter harte neemt, er worden mogelijkheden gezocht om subsidies te bekomen en er wordt onderhandeld met diverse partijen (ook de bereikbaarheid van de molen blijft bv. een probleem)

    De molen zou bv. opnieuw (beperkt) stroom kunnen opwekken waarmee men het nabijgelegen kerkhof van elektriciteit zou kunnen voorzien…

    De intensie om de Merelaanmolen opnieuw in ere te herstellen is duidelijk, alleen zal het nog wat tijd (en geld) kosten om het project tot een goed einde te brengen!

    Wordt alleszins vervolgd!

    vriendelijke groeten,

    Benoît Delaere

  • Bart Aertgeerts

    Dankjewel Benoît.

    Goed dat ze er eindelijk mee bezig zijn maar voor echte stappen vooruit is het dus nog te vroeg. Ik hoop dat de gemeente ondertussen wat er nog rest adequaat tegen de weersinvloeden zal beschermen. Dat is Stap1…

  • Bart Hoofs

    Het lijkt erop dat het opwekken van energie met klassieke wind- en watermolens weer meer in de aandacht komt. We kennen de Noletmolen maar ook bij de nieuw te bouwen Kameel in Schiedam komt er een soort van energie opwekking.

    Verder worden er op het gebied van de watermolens heel veel plannen om energie op te wekken gemaakt. Zoals bij de in restauratie zijnde Baalsbruggermolen in Zuid-Limburg alwaar Adriaens molenbouw Weert de molenmaker is.

    Ook zijn er meer locaties die onder de loupe worden genomen door BAT in Sittard (Sjaak Dehing) of via het Belgische Ecopower (Dirk Vansintjan).

    Mogelijk kunnen onze Vlaamse molenvrienden hier meer over vertellen?

  • Martin E. van Doornik

    Niet in Vlaanderen, maar wel in het Duitse Ostfriesland staat een achtkante stellingmolen die voor stroomopwekking wordt gebruikt. Jullie vinden hem in Ostgroßefehn, 10 km ten zuiden van Aurich. Naast een moderne generator is de oude maalinrichting nog aanwezig. Daar heb ik nog mee gedraaid.