Weer mout na 270 jaar!!

  • Jan Althof

    Goedendag,

    Eindelijk was het gisteren dan zo ver. Het was lang wachten maar na 270 jaar gingen we weer mout malen! Al vele weken geleden was er de vraag gesteld door Zuidam of wij dat konden en ook wilden. Natuurlijk wilden wij dat maar toen de vraag of wij het ook kónden. Niet qua molen maar qua beschikbare mankracht. Intussen was er ook nog zoiets als een hygiënecode waar mee gewerkt diende te worden en hoe gaan we de boel in de molen dan scheiden? Kortom een heel gedoe en veel verloren tijd. Maar wat is een paar weken op 270 jaar?

    Vorige week zaterdag waren Wim van Bruggen en ik al doende geweest om de licht van het moutkoppel af te stellen en e.e.a. voor te bereiden. Vandaag zou om twee uur dan het feest beginnen. Om 11 uur was ik al bij de molen om een kraam af te leveren die ik bij bakker van Breggen had opgepikt. Een noodzakelijk attribuut voor de nationale Molen- en Gemalendagen om o.a. de pannenkoeken in te kunnen aanbieden. Zodoende was ik aanwezig bij het lossen van de tarwe en de mout uit de vrachtwagen. Vanzelfsprekend heb ik ook nog wat baaltjes op mijn bult genomen en naar binnen gedragen.

    Om twee uur dan de eerste aanzet voor het malen, het luien van de mout. Er stond een aardig windje zodat daarvoor nog geen zeiltje nodig was. Dat aardige windje zou oplopen tot een forse windkracht 5 en op het hoogst werd ik bijna van de stelling geblazen terwijl de molen net even stilstond. Wat de wind betreft, werd het een middagje werken tussen rond vol en leeg en alle variaties daartussen. Goed voor de conditie.

    Het malen verliep in eerste instantie niet helemaal naar wens en een kleine aanpassing aan de licht bleek nog nodig. Daarna ging de zaak lopen als een zonnetje. In vergelijking met tarwe lijkt mout makkelijker te malen. De gerst is ontkiemt en het oogt en proeft dan ook wat “crunchy”. Voor de duidelijkheid heb ik daarvan een plaatje gemaakt. Nu weet ik als Mio ook meteen waar de term “Zingende Stenen” op slaat. Dat deden ze namelijk, zingen en het malen ging als een raket. Zou zo`n molen voelen dat hij weer vertrouwde kost krijgt?

    Het ging echt lekker en voor de lol bleven we doormalen tot ver na zessen. De geur die bij het malen vrijkomt is duidelijk anders dan bij tarwe en kreeg de kwalificatie “lekker” mee. Voorzitter Huib bleef er maar van snuiven. Het levert wel wat meer stof op dan bij tarwe maar we zijn geen kniesoren. Het belangrijkste is dat er nu een produkt bij is gekomen waardoor de molen meer werk heeft. In de nabije toekomst zal De Kijck over de Dijck dan ook vaker malen dan alleen maar op zaterdagen. Mooi gezicht voor een stad als Dordrecht.

    Voor een Mio een leerzame dag en ook wel eervol dat ik mee mocht werken de molen in zijn oude functie te herstellen.

    http://picasaweb.google.nl/Noordkaper04/MoutMalen#

    Groetings,

    Jan

    www.althofweb.nl

  • Mike Ekelschot

    Zingende Stenen?

    Tsja, malen is nu eenmaal leuk!

    Vraag mij trouwens wel af hoe ze dat in Ravels doen qua hygiënecode daar die ook

    malen voor Zuidam, België heeft er immers (nog) geen..

  • Patrick

    Jan, welkom in de wereld van mout malende molens.

    En ik weet uit ervaring dat het voor het eerst opsnuiven van gemalen gerstemout genieten is.

    Groeten,

    Patrick

    Molen van Jetten, Uden

  • Ruud van den Aakster

    Open deur: doe mij maar gerste nat :-)

  • Patrick

    Ruud,

    Daar malen we dan ook voor.

    Maar waarschijnlijk bedoel jij bier of pils.

    Dit is voor het echte werk: Whisky, Jenever, Gerstemout.

    Even leren drinken maar dan is het echt genieten.

    Je bent welkom om hier in Uden eens te kijken naar het half product maar ook om te proeven van het eind product. (met dank aan de firma van Zuidam) www.zuidam.eu

    Groeten,

    Patrick

  • Mike Ekelschot

    Ha, die Patrick, moest het ooit uitkomen kom ik daar óók wel eens proeven (van die whisky uiteraard!)

    Hoe zijn de vorderingen aan de maalstoel trouwens?

    mvgr.

    Mike

  • Jan Althof

    Nouhouw…zou ook wel even willen proeven waar dat gemaal allemaal toe leidt. Of is het lijdt?? :-)

  • Patrick

    Jan,

    Dan moet je wel even geduld hebben. Je eigen maalgoed kunnen drinken duurt even.

    Als je het gemalen hebt wordt het vrij snel gedestilleerd.

    Maar dan moet het voor Whisky minimaal 3 jaar en bij van Zuidam 5 of 8 jaar in een eikenhouten vat.

    Genever of Korenwijn kan al na 1 jaar maar 3, 5 of zelfs 15 jaar geeft echt een positief effect op de smaak.

    In elk redelijk dorp of stad is wel een slijter te vinden met van Zuidam producten.

    En zeker bij jullie in Dordrecht, even de jenever van het andere merk (niet door windmolens gemalen) opzij schuiven dan vind je het daar ook.

    En bovendien vieren wij morgen (net als elke zondag) Molendag!

    Patrick

  • M. Sijbom

    Als verwoed amateur brouwer vind ik het natuurlijk geweldig dat er molens zijn waar mout gemalen wordt! Alleen niet voor het bekende gerstenat (moet wel zeggen dat een amateur brouwer zijn mout liever gebroken heeft i.p.v fijn gemalen)

    Leuk stukje en wederom mooie foto's Jan!

    Vriendelijke groet vanuit Stadskanaal

  • Jan Althof

    Dag Martijn,

    Dank voor je complimeten en groet,

    Jan.