Beste mensen,

Vanwege de Nationale Molendag werd ik vrijdagochtend (niet afgesproken) benaderd door redacteur Merlijn Torensma van het Friesch Dagblad. Hij begon met enkele (algemene) vragen over het werk van de molenaar, etc. Hij was echter ook zeer geinteresseerd in een wat breder verhaal over het gehele molenbehoud en de toekomst daarvan.

Uiteindelijk is het bijgaand interview geworden naar aanleiding van mijn onafhankelijke publicatie in Molinologie en de actuele discussie over het molenbehoud van prof.dr. Jos Bazelmans.

Zie voor het artikel in het FD van afgelopen zaterdag:

http://www.molenaarworden.nl/upload/files/interview_FT_FD_090509.pdf

En zie ook:

http://www.molenaarworden.nl/upload/files/Geld.pdf

http://www.molenkunde.eu/pdf/MolenerfgoedNietGeredMetGeldAlleen.pdf

Nog 2 punten van toelichting:

(1)

Bijgaand interview in het FD van afgelopen zaterdag moet ook in samenhang worden gelezen met mijn eerdere (zelf geschreven) artikelen in het Friesch Dagblad van 16 maart 2004 en 3 oktober 2006!

(2)

De noodzakelijke omslag in het molenbehoud betekent ook dat wij als molenmensen enorm belangrijk worden. Wij hebben er verstand van en zetten ons op onafhankelijke wijze in voor het behoud. Met al die betaalde adviesbureautjes redden we het niet. Die laten hun oren hangen naar bestuurders die er geen verstand van hebben en willen scoren op de korte termijn. Primair belang voor de molens is dat ze per geval een goede, kritische en bovenal deskundige huisvader krijgen. Dat kan in de meeste gevallen niet anders dan door onbetaalde mensen. Vrijwillig molenaar en eigenaar worden dan ook 1: het beheersteam. Systemen waarin iedereen een beetje verantwoordelijk is voor alles en ondeskundigen de boel moeten aansturen (de huidige situatie), leveren geen kwaliteit op en zijn achterhaald. Bovendien is de maatschappij anders en individueler dan 20 jaar terug en moet je talenten proberen tot ontwikkeling te laten komen, koesteren en mandaat geven. Menig vrijwilliger praat inhoudelijk ver over voornoemde adviesbureautjes en ambtenaren in de monumentensector heen. Een sector als het molenbehoud kan niet zonder materiedeskunige mensen. Concentreer het per object of per groep objecten allemaal in een beheersteam dat van a tot z voor alles verantwoordelijk is. Bijkomend voordeel is dat dat veel democratischer is: een ieder kan zich naar eigen capaciteiten ontwikkelen en inzetten. Maar wel gericht en oop de lange termijn gericht! Is dat niet een van de hoofduitgangspunten van monumentenzorg??

Groet, Frank