stenenmolenziekte

  • Barend Zinkweg

    Vandaag is er bij de Pendrechtse Molen in Barendrecht een voorbereiding gedaan om een volgende stap te doen in het onderzoek van Groot/Gunneweg/TUDelft in de aanpak van de stenenmolenziekte. Bij deze molen is er eerder het nodige onderzoek gedaan. Diverse ideeën, hoe deze molen zo lek is, zijn onderzocht en iedere keer kon worden vastgesteld dat het idee dat er was niet klopte! De Pendrechtse Molen is niet gebouwd met te slechte bakstenen, er zijn geen scheuren in het metselwerk (geen schilvorming dus) is gebleken. Er wordt nu van uit gegaan dat in de metselspecie microscheurtjes zijn ontstaan door het jarenlange watertransport door te muurwerk versterkt door vorstschade.

    Vandaag is er aan de zuidzijde van de molen een steiger gebouwd, zodat er deze week metingen gedaan kunnen worden. Woensdag komen mensen van de Katholieke Universiteit Leuven om een muurvak te voorzien van een raster spijkers waarmee elektronies gemeten kan worden wat de waterdoorlaatbaarheid van dat muurvak is. Donderdag komen mensen van de Technische Universiteit Delft een regenproef doen. Vandaag is op zeven meter hoogte een slang tegen de muur bevestigd. Die slang heeft erg veel heel kleine gaatjes en simuleert een regenbui. Gekeken zal worden hoe lang het duurt voordat binnen water zichtbaar wordt. Deze beide metingen zijn “nulmetingen” op een droge, onbehandelde muur. Op 1 juli zal één muurvak geïnjekteerd worden met een dunne minerale grout en één muurvak met een mengsel van dezelfde grout plus polyurethaan. In september zal weer de waterdoorlaatbaarheid van deze muurvakken gemeten worden om te zien wat de effekten van deze injekties is geweest.

    Nadere berichten zullen volgen.

  • leo middelkoop

    Ik weet niet hoeveel water jij hebt gehad, maar in Leiden knalde en regende het vanavond gedurende ruim een uur zoals toch maar zelden gebeurt.

    De proefopstelling bij jouw molen moet op haar minst enig resultaat hebben opgeleverd. In ieder geval hoefde de regenbui niet te worden gesimuleerd.

    Ofwel: als het de komende tijd in Barendrecht regelmatig regent: heeft deze proef dan wel zin? Dit los van de invloed van een steiger op de draaivaardigheid van een molen.

    Succes evengoed in de strijd voor een droge(re) molen.

    Groet,

    Leo

  • Mario Collombon

    Is een goot rond de kap geen idee? Je hebt dan wel een rieten kap maar soms zie je ook achtkante molens met aan de onderzijde van het rietdek een goot, bijv. molen Het Noorden in Oosterend.

    Bij ons in Nuenen is in ieder geval de ervaring dat we na het plaatsen van de goot aan de kap geen last van vochtdoorslag meer hebben, voor die tijd konden we emmers vullen aan de binnenzijde van de romp…

    Groeten en succes