Vanmorgen rond een uur of negen aangekomen bij de poldermolen, waar al eens op dit forum over geschreven is “wat een rare naam voor een poldermolen”, oftewel de Victor. Sjerp was al bezig de molen te kruien, dus maar snel gaan helpen, de molen helemaal om moeten kruien. De Friese driekleur uit gehangen, de pal er uit gehaald en het lekenkettinkje los gegooid. Vervolgens de molen gaan opzeilen met vier vollen en hierna de molen maar losgegooid. Zo rond een uur of 10 arriveerde molenaar Sietse Smidt (molenaar van molen de Ropta), om samen met Sjerp een examencommissie voor een proef examen te gaan vormen. Dit begon dan ook al gauw, onder andere de stormproef gedaan, de vele theorie, onderdelen besproken enzovoor, enzovoort.
Zo tegen een uur of twaalf de molen weer afgezeild.
Op de terugweg naar huis nog even bij de Gehnazarethkloosterpoldermolen gaan kijken, want deze was al bij de Victor al draaiende te zien.
En hier nog wat foto's van vandaag en vorige week (Valk, Leiden en Eendracht, Aphen a/d Rijn):
http://picasaweb.google.nl/soepcom.teeling/Genazharetkloosterpoldermolen?authkey=Gv1sRgCIPs7rzMiI7I5QE&feat=directlink
Tot slot nog ff een vraagie over kammenhout. Je ziet het steeds vaker, kamwielen waar voor de kammen een ratjetoe van hout gebruikt wordt, door elkaar op één kamwiel kan dit kwaad? Op de Victor hebben we dit ook azobé en azijnhout door elkaar gebuikt, wat mij opvalt dat de (oude) azijnhouten kammen, na het plaatsen van de azobé kammen (na de kambreuk vorig jaar), hardhollend achter uit gaan.
Gr. Stefan Teeling