Opening De Gouden Engel Koedijk

  • Andreas de Vos

    Vandaag was de officiële opening van de nieuwe korenmolen van Koedijk, De Gouden Engel. Een mooie strakke wind, waarmee de molen met 2 hoge lijnen prima wilde draaien, wat zon en gezellige wolkjes, en een leuke opkomst (hoofdzakelijk genodigden). Praatjes van voorzitter, wethouder, buurman/medemolenaar/bestuurslid/projectleider Bart Slooten, de voorzitter van de Historische vereniging Koedijk (ook een buurman :) van mij dan) welke vereniging onderdak heeft gekregen op de verdieping van de molenschuur en een bijdrage mocht ontvangen van de Rabobank, en Jaap de Zeeuw (voorzitter DHM) was aanwezig om namens DHM de bekende barometer te overhandigen. Aan de molenaars die hem moeten gebruiken, maar hij is voor de stichting Johannes Bos.

    Molen, molenschuur en erf zien er netjes uit, met de oude bovenas van de Sluismolen langs de weg als “hekje” bij de parkeerplaatsen op het terrein, de oude vijzel van (het oude gemaaltje in) de Sluismolen ligt tegen de voorgevel van de maalderij, een aantal blauwe molenstenen (gebroken) die in het erf onder de grond hadden gelegen zijn in de bestrating verwerkt.

    De molen oogt nog nieuw, ruim fris (de stenen voet is van binnen gewit) en leeg, maar dat zal de komende jaren wel meer inhoud gaan krijgen. Een keurig winkeltje in de molen op begane grond.

    Op stellingzolder de halfzolder met 2 koppel blauwe stenen, waarvan het rechter koppel al grotendeel compleet met steenkuip, kaar, steenspil en rondsel. Koningsspil met spoorwiel, Bovenschijfloop en sleepluiwerk moeten nog aangebracht worden, evenals de hanetree aan de penbalk. Beetje apart wel in een Noord-Hollandse molen is de kneppel en hangereel voor de vangbalk, met de haak midden door de vangbalk. Voordeel daarvan is wel dat die balk in evenwicht hangt en minder zal kantelen als de vangbalk in de haak ligt. ook nog een pal, met een ijzeren gewicht en een flinke rol daklood om hem in te trekken als het paltouwtje van de staart losgemaakt wordt. De molen is mooi ruim van binnen.

    Bijzonder is om vanaf de stelling met een heel ander perspectief dan vanaf straatniveau over het kanaal naar de overkant te kijken. Afgezien van wat bomen (de Sluismolen is helaas niet te zien :( ) een fraai uitzicht op het dorp, vooral het noordelijke deel, en de polders ten westen van het N-H-kanaal.

    Morgen is het open dag voor iedereen die De Gouden Engel wil bekijken.

    Hopelijk een mooie toekomst voor De Gouden Engel, en voor Karlijn & Vincent in de exploitatie.

    Groetsels,

    Andreas de Vos

    Met wind en minnekracht

    overwint hier

    het water de zwaartekracht

  • Piet Groot

    De molen staat daar alsof hij er altijd al gestaan heeft.

    Het heeft de familie Bos altijd weemoedig gestemd dat de oude meelmolen is gesloopt, maar in de jaren dertig was dit het lot van alle uitgediende molens.

    In de hongerwinter van 1940 - 1945, toen de elektriciteit was afgesloten, hebben ze nog enkele maanden gemalen met de korenmolen in Schoorl: eikels en andere noten uit de bossen, bij het schoonmaken van de maalkuipen rond 1965 kwam ik de schillen nog tegen.

    Toen in 1945 de loper van de kunststeen scheurde, hebben ze zelfs nog een kunststeen van de oude molen naar Schoorl gebracht, maar er nooit ingelegd.

    Piet

  • maarten dolman

    Van harte,!!!!!!!!!!!!!!!! met deze molen, een grote aanwinst voor dit molenrijke Noord-Holland.

    Zo'n 33 jaar geleden gingen we hier op vakantie in Schoorl in het vakantie huisje waar het kleine molentje “De Veerschuit” stond van Piet Vel. Deze maalde echt tarwe.

    De Kijkduin in Schoorl die jaren weer gaan malen, Het Roode Hert in Oudorp maalde nog onder Arie Berkhout, de Groeter molen stond bij droog weer nog in de “Zomerlaag,” overhek dus, ( wie doet dat nu nog??) en aan de Zaan maalde de Ooievaar nog volop cacao de hele molen was bruin. Zomaar wat gedachten, leuk dus in koedijk, vohouden en malen maar.

    Maarten Dolman “ De Windotter” IJsselsten