Vrijdagavond om 19.00 uur heeft burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg de gerestaureerde Herkules Metallicus windmotor geopend. De windmotor die staat in de uiterwaarden van Genderen was toen de molenaars Aartjos Hak en Jan van Gelder zich het lot aantrokken een bonk oud roest. Dankzij hun inzet en vernuft en volharding wist men de gemeenteraad over de streep te trekken. Dat viel nog niet mee want een gemeenteraadslid vanuit Genderen vond het maar een hoop roest. Mede dankzij de goede contacten van Hak en Van Gelder met de gemeenteraadsleden en de burgemeester kwam er geld vrij. Het heeft ook alles te maken gehad met de kijk van oud-burgemeester en tevens oud-voorzitter van de molenstichting Noord-Brabant, Frans Buijserd, op deze molen. Je moet het als een stuk impuls voor het toerisme en werkgelegenheid zien vertelde hij vrijdagavond. Nu Buijserd van gemeente verhuisde en in Nieuwkoop zit merkte hij het goed onderbouwde molenbeleid in de provincie Zuid-Holland. In Brabant zijn er de middelen maar nog altijd geen fatsoenlijk beleid. De huidig burgemeester van Aalburg en tevens nieuwbakken voorzitter van de molenstichting Noord-Brabant haakte erop in dat men hard bezig is met een goed onderbouwd plan.
De molen is gerestaureerd door molenmaker Bertus Dijkstra & Zn. uit Sloten (Fr.). Willem Dijkstra meldde nog dat ondergetekende abusievelijk verschillende keren schreef dat Johannes Kooistra aan de molen werkte. Dat was niet correct immers een medewerker, met een naam die ik even niet onthouden heb, werkte aan deze motor. Waarvan akte!
De burgemeester draaide aan een lier waardoor de 2 windvanen zich opende waardoor windroos zich op de wind zette.
Na een tijdje gaf de molen water die via een betonnen goot in de Maas stroomde. De week ervoor had Aartjos Hak al flink proef gemalen met de motor. Hij kan een behoorlijke hoeveelheid water geven.
Al met al is er weer een mooi stukje cultuurgoed aan het molenlandschap van Heusden en Altena toegevoed.
We vernamen ook dat het restaureren van de Uitwijkse en Zandwijkse wipmolens is gegund aan molenmakerij Harrie Beijk uit Afferden (L.). Beijk die voor het eerst een wipmolen restaureerde onlangs in Cabauw.