VAN MOLENWRAK TOT………………….DEEL 2
Vandaag met Erwin de Jonge van De Wieker Meule enkele molens in Friesland bezocht.
Als eerste molen, na een mooie wandeling op een smal schelpenpad, kwamen we aan bij een onderkant van een oude Amerikaanse windmotor. De betonnen basis met een ijzeren vijzel was alles wat nog herinnerde aan deze grote en helaas omgewaaide Amerikaan.
Molen “De Rietvink” in Nijetrijne staat aan de rand van het werkelijk prachtige natuurgebied de Rottige Meente en wel aan de Helomavaart waar dagelijks ontzettend veel pleziervaartuigen passeren. We zagen van verre hun mooie Groninger tjalk de Viod al liggen. Hier wonen de nieuwe eigenaren op. Een prachtig gerestaureerd schip uit 1906. Toen we aankwamen was Rolf van der Mark druk bezig om een heel erg diepe gleuf te graven voor een elektriciteitskabel. Hij worstelde zicht diep in de grond door allerlei gas/stroomkabels en dikke in de weg zittende boomwortels, maar bleef wel stug en optimistisch doorgaan. Lia van der Mark heeft de afgelopen weken meer dan 2000 gele steentjes uit de utskoat gehaald en schoon gebikt.. Monnikenwerk dus! Al met al is er weer erg veel werk door deze nieuwe eigenaren en de molenmakers verzet. Er blijft nog genoeg te doen, want de molen ziet er erg verwaarloosd uit! Volgens de planning moet de molen in 2010 weer geheel maalvaardig zijn en zal er rond de molen nog flink veel gekapt worden. Hun woontjalk blijft dan bij de molen liggen.
We zijn nog een stuk verder over het smalle pad gelopen om molen “De Reiger” eens goed te kunnen bekijken. Deze molen is bewoond en draait helaas nooit. De molen ziet er erg goed verzorgd uit. Al vonden we de staart wel erg aan de te korte kant! We waren allebei jaloers op de bewoonster, omdat de molen op een ongelooflijk mooi plekje ligt met veel water en een mooie en erg grote tuin.
Op bezoek bij Bouw ’75 te Workum.
Ondertussen liggen er bij de molenmakers van Bouw ’75 uit Workum al vele molenonderdelen te wachten om in “De Rietvink” geplaatst te worden. De vijzel (met de nog originele schenen van wel 2 cm dik) is al helemaal klaar. De roeden zijn al geheel opgehekt. Het zijn deelbare roeden. Hoe het één en ander werkt kun je goed op een aantal gedetailleerde foto’s zien. Heel veel bouten (voor beide roeden ongeveer voor € 470,- aan bouten) moeten beide delen goed in bedwang kunnen houden. Molenmaker Hugo Landman heeft ons een erg uitgebreide en boeiende rondleiding gegeven. Super!
Tot slot nog even een spinnekop in de buurt van Workum bezocht nl. spinnekopmolen Nijhuizum Deze molen is in 2008 door Bouw’75 gerestaureerd van stomp tot molen en heeft een rietgedekte ondertoren en staat er prachtig bij (zoals de meeste molens aldaar!) en heeft ook nog een schitterende biotoop.
Ik heb erg veel foto’s gemaakt met o.a. veel aandacht voor details en ze staan bijna allemaal in MijnAlbum. Zie: http://www.mijnalbum.nl/Album=8FXQDAZL
Groet Kees Vanger en Erwin de Jonge
www.molendeweert.nl (het logboek van juli is net geplaatst!)