Molengekken uit het wilde westen los in Noord-Holland

  • L.v.d.W.W.

    Woensdag 12-08-09,

    Er stond een molentocht gepland naar Noord-Holland. Als dat maar goed gaat!!

    's Ochtents redelijk bij tijds bed uit om vervolgens te verzamelen op Groeneveld. Toen de club, die bestond uit de Dorpsmulder, de Fotosmurf uit Vlaardingen, de Wilde Westlander en de Leerling v/d Wilde Westlander, compleet was reden we richting Hoogmade om vervolgens de laatste deelnemer op te halen, namelijk de Stadsmulder. Het zat er wel in dat dit weer eens op “nogal gezellig” kon uitlopen:).

    De eerste molen die we zouden bezoeken was vrij snel gevonden. De vrij forse weidemolen genaamd “De Varnebroekmolen” bemaalt de polder “het Maalwater”. Zo heet ook de straatnaam van de molen. Niet eens zo'n gekke naam. De molen zelf staat er niet al te best uit. Er wordt zo te zien niet veel tot zelden gedraait. We hoorden later op andere molens dat het molentje weg moet van de gemeente en verplaatst en gerestaureerd/ opnieuw gebouwd wordt. Klinkt goed voor deze leuke onderbemaler. Ook viel ons oog op de windvaan die met 2 kettingen vaststond. De enige reden die bedacht kon worden was voor de bliksemafleider. De vijzel was niet meer in goede staat en de met aanwezige fokken buitenroede bewoog bij een vlaagje wind. Overigens stond er een leuk molenaars hutje naast het molentje waardoor je nog leuk kan draaien daar!

    We hadden het gezien en gingen door naar de volgende molen. Maar onderweg was het lachen niet in te houden! Wat bleek nou: de TomTom van de Dorpsmulder maakt een geluid als je langs iets komt, maar wat?? eerst dachten we langs koffiehuizen omdat er een tekentje met koffie knipperde, later als er mooie meiden langs liepen (grinnik:D) Maar dat klopte uiteindelijk allemaal niet. We kwamen er ook niet achter, maar we lachte ons rot als de truus weer GHoeu-oeu-oeuhgrr zei. Toen we uit het restaurant terug reden was die koe er niet meer, maar het vlees was lekker!

    Goed, door naar de volgende molen!

    En die volgende molen was “De Geestmolen” te Alkmaar. Eerst werd de molen bekeken van buiten. Het viel een aantal al gelijk op dat de molen ‘vals’ staat ten opzichte van de vijzel. Zelfs de molenaar had hier geen verklaring voor. Toen we rondliepen kwamen we een bord tegen met daarop: “Molenaar aan de overkant”, Dus wij naar zijn huis. En jahoor! We konden de hele molen bekijken. Een zeer ontzettend interresante oude molen. Ook de dubbele gang kammen in de onderbonkelaar was interresant. De biotoop geef ik maar even aan met: (td). De molen werd met veel aandacht en belangstelling bekeken. Werkelijk een aanrader voor oude-molen liefhebbers. De molenaar ging nog kijken of er voldoende wind was. Toen kreeg ik bijna de opdracht deze zeer zwaar kruiende molen om te kruien. En we zouden niet meer plagen:D!! De molenaar werd vriendelijk bedankt voor zijn tijd.

    Onderweg kwam dat geluid van die koe “GHoeu-oeu-oeuhgrr” van de truus en de stem van Bert en Ernie weer een aantal keer voorbij en sommige kwamen niet meer bij van de lach toen die koe 2x achter elkaar GHoeu-oeu-oeuhgrr GHoeu-oeu-oeuhgrr deed terwijl een groepje meiden langs liep. Wat zouden ze daar in Alkmaar wel niet denken!

    De volgende bestemming was niet veer van Alkmaar af, namelijk Oudorp waar we 't Roode Hert wilde bezichtigen. We kwamen er al snel achter dat de molen geverfd werd op dat moment. De Ten-Have kleppen zaten dicht om waarschijnlijk de achterkant hiervan te laten drogen. De voorkant van de kleppen moesten nog gedaan worden, maar toen het begon te spetteren waren de schilders binnen no-time vertrokken. Ook een beetje verf morsen moet geen probleem zijn… Voorderest is dit werkelijk nog een prachtige molen met nog een echte korenmolen sfeer er in. Vanaf de stelling waren de molens van de 6 wielen te zien. Ook deze stonden stil. Wat ook interresant was is de as die verschillende werktuigen aan kan drijven. Zowel de jacobsladder als het luiwerk. Deze as kan zowel electrisch als op de wind worden aangedreven, dit laatste is wegens de te dunne kammen niet meer mogelijk. Maar er kan dus altijd graan omhoog gebracht worden! De molenaar bedankt voor de gastvrijheid en weer verder.

    “GHoeu-oeu-oeuhgrr”:D

    We gingen richting een molen die we sowieso wilden bezichtigen. Een gloednieuwe en werkelijk prachtige molen die nog niet eens af is: “De Gouden Engel”!

    Hier werden we weer zeer gastvrij ontvangen en we mochten zo doorlopen. Zoals ik al zei: werkelijk allemaal prachtig!. 1 Koppel stenen was al maalvaardig zo te zien aan het al aanwezige meelstof. Er werd gewerkt aan de jacobsladder om de bakjes erop te zetten(??). Ook het luiwerk was nog niet aanwezig, maar er werd gesproken dat de molen binnen een maand helemaal klaar was. De molen is zeer groot met een vlucht van 23 meter. De 1e zolder was 10.50 diameter. Kan je nog eens leuk theorie avond geven!

    Na het bezoek aan de molen werd het openieuw ingerichte molenaarshuis bekeken. Daar hangen werkelijk wat schitterende plaatjes! Leuk gedaan. Doorgelopen naar het bescheiden maar toch zeer leuke koffiehuisje dat ook bij het complex hoort. Goede koffie met goed gebak, wat willen we nog meer!

    “GHoeu-oeu-oeuhgrr”

    Dat betekend dat we weer in de auto stapten:D! En we reden door naar molen ‘L-Q’ omdat we de molenaar in de Gouden Engel gesproken hadden en gevraagd of we daar konden kijken. Dus wij daarheen! Ook al zo'n interresante molen qua oudheid. Bijzonder was de constructie op de middenzolder met extra ‘corbelen’. Even later werd de molen in het werk gezet en werden er even snel 2 volle opgezocht voor de gang. De molen ging stil toen wij weggingen maar bleef in de zeilen staan omdat ze na het eten nog verder gingen draaien. Dit werd achteraf niet gedaan.

    Dat moest dan de laatste molen zijn die we bezochten, en we gingen opzoek naar een eetplaats. Die was al snelachtig gevonden en vanuit dit eet-café hadden wij dus zicht op de ‘L-Q’, die maar stil bleef staan en even later werd afgezeild.

    Lekker gegeten hadden we daar. We hadden nog het plan langs de “Wimmenummermolen” van E. Zwijnenberg te rijden, maar aangezien de tijd werd dit plan toch afgeblazen.

    Wel werd nog “De Sluismolen” gezien, die stilstond. Wel zagen we nog een met 4 volle draaiende “Zandhaas” te Santpoort.

    Toen we weer richting het huis van de Stadsmulder reden waar we ‘gecarpoold’ hadden, zagen we dat de “Hoogmadese Molen” net werd uitgespannen. Omdat het al laat was besloten we maar geen herrie af te leveren.

    Dit was weer een zeer geslaagde dag met weer veelste veel humor:D!!

    Enkele foto's voeg ik binnenkort toe aan dit bericht.

    Groeten, Luc

  • Molen Varnebroek

    Hoi

    Mijn eerste leermeester dat was molenaar Piet Eriks.

    Ik heb nog een vidio band waar hij alles verteld over dit molentje .

    Dat hokje wat er naast staat Luc die was eerder van de oude staiton sjef van Alkmaar daar komt dat hokje namelijk van daan.

    Piet heeft mij toen gedeeltelijk opgeleid tot molenaar en ik heb ook wel eens regelmatig met de varnebroekje gedraaid.

    Gr Ricardo Piet is er niet meer maar ik hoop dat het molentje toch bespaard blijft!!

  • Andreas de Vos

    De Varnebroeker / Maalwater blijft zeer waarschijnlijk toch op zijn huidige plek, het is op zich een prima locatie voor deze molen. Aan restauratie wordt door de gemeente Heiloo gewerkt, wanneer dat uitgevoerd gaat worden is mij nog niet bekend.

    Overigens staat-ie aan 2 kettingen aan de staart vanwege de bliksemafleider, er heeft vroeger een sleepcontact onder het bovenhuis gezeten maar da's al een hele tijd kapot. Komt zeer waarschijnlijk wel weer terug.

    Bovendien is die ketting aan de staart mede gedaan om tijdens het malen de kop op de wind te houden, de vijzel trekt ff te zwaar waardoor de vaan het niet redt (kruien op gaande werk). Ook dat wordt als het goed is opgelost.

    Ik hoop dat het niet lang meer gaat duren dat de restauratie van de Varnebroeker van start gaat, afwachten maar voorlopig.

    Groetsels,

    Andreas de Vos

  • Ruud van den Aakster

    Het molentje blijft (be)staan,

    Het restauratie bestek is gemaakt, inclusief alle aanpassingen zoals nieuwe fokken, langere vijzel, kammen, de wervel weer werkend maken enz.enz.

    De molenhut verdwijnt en daarvoor in de plaats komt waarschijnlijk een ondergronds gebeuren met zicht op de ( werkende ) vijzel, en een wc boven de sloot.

    De hut staat nu redelijk in de weg met bepaalde windgang.

    Ik ben zelf 4 weken op vakantie geweest dus dan ziet het daar al snel uit alsof er niet veel gemaald wordt, gisteravond nog even de bosmaaier eroverheen gehaald.

    Het gaande werk is inderdaad in dramatische staat, dus ik kan wel draaien maar rustig aan.

    Voor de vakantie kwam er nog een brok vijzel los die gelukkig niet bleef hangen.

    En de ketting aan de staart ? die zat er al op in de jaren 40, hij is duidelijk te zien op foto's uit die tijd.

    Waarschijnlijk om ‘m als ze erg hard ging uit de wind te trekken of om ’m op de wind te zetten.

    De vaan werkt uitstekend vanaf wk4 daaronder moet je zelf de eerste aanzet geven.

    En daarna draaid ze prima, Het mooiste is als draaiende voort de wind een beetje gaat ruimen of toenemen en het bovenhuis gaat doen wat ie moet doen, n.l. wippen en meekruien. een machtig gezicht.

    Op de oude foto's is ook duidelijk te zien dat aan de staart twee touwen zaten.

    Er is dus nog steeds hoop voor deze bijzondere weidewipmolen.

    Als je de molen heel wilt laten laat je 'm niet los staan

  • Rob Pols

    Prachtig verhaal, Luc! Weliswaar met een hoog Wilde Westlander-gehalte, maar dat krijg je vanzelf als je daar iedere week een paar keer ‘met een brokkie molen’ komt malen, hahaha.

    Ik kan er niets aan toevoegen, behalve dan de betreffende molenaars heel hartelijk te bedanken voor de ontvangst, zeker Piet Kuiper van de Geestmolen en vader en zoon Rentenaar van de L-Q, bij wie we eigenlijk zomaar spontaan aan kwamen waaien. We hebben ontzettend gelachen, mooie en bijzondere dingen gezien en ik heb weer een verzameling mooie foto's erbij. Gelukkig dat naarmate de dag vorderde het weer een stuk ophelderde en de zon nog ging schijnen. Boeh! :D

    Groeten, de fotosmurf te Vlaardingen

  • Leo Middelkoop

    Dat is dus de reden dat grote weidemolens een hoge uitzondering zijn gebleven: om goed te functioneren hebben ze als het ware kruipalen nodig!

    Mijn conclusie: zelfkruiiing is aardig, maar het heeft zo zijn nadelen. Was de kans op asbreuk bij een (windroos-)zelfkruier ook niet groter dan gemiddeld, omdat de kap nooit helemaal stilstaat en het wiekenkruis dus grote moeite heeft met sporen (denk aan de fietswiel-theorie en wat ik ooit beweerd heb over de grootste zelfkruier van ons land: de molen van De Vereeniging te Pieterzijl)?

    Groet,

    Leo

  • Margreet

    Wanneer ga je je je foto's weer een keer met ons delen, je hebt ze toch niet allemaal nodig voor je boek? Margreet

  • L.v.d.W.W.

    Dag Margreet,

    Ik zal je vertellen dat het totaal (i.i.g. 's ochtens niet) geen foto-weer was.

    Een selectie van mijn foto's is hier te bekijken.

    Gr, Luc

  • Rob Pols

    Nou, ik ben nogal kritisch op mijn foto's en met 375 opnamen van deze dag ben je wel even bezig met uitzoeken. Daar komt nog eens bij dat de camera binnenkort voor een herstelbeurt naar de fotowinkel terug moet. Er zit stof in de body en dat heeft tot gevolg dat de foto's spikkeltjes vertonen. Dat krijg je er wel af in Photoshop, maar het is erg veel werk. Ik kom er gewoon niet aan toe. Vandaar!

    Rob P.

    (Leuk trouwens dat mijn Nikes ook op de foto staan, Luc. En ja, wij mochten de trap wél betreden!)

  • L.v.d.W.W.

    “GHoeu-oeu-oeuhgrr”