onderdelen staart

  • Rob Simons

    Molen Janzona in Budel heeft twee lange zwaarden (schoren) uit 1937.

    Molen de Volksvriend te Gemert heeft nog een staartbalk met een gat voor het kruirad, terwijl op foto's enkel een krulier te zien is.

    Molen Sint-Antonius Abt te Borkel had tot 2009 een stuk lange zwaard uit 1936.

    Molen Vogelenzang in Lieshout heeft nog lange zwaarden van voor de oorlog (voor 1940 dus).

    Molen de Welvaart in Horn heeft een oude houten roede als staartbalk.

    Da's best oud voor houten onderdelen.

    Kent iemand nog zo indrukwekkende cijfers van buitenhoutwerk aan molens?

  • Lieven Denewet

    Vooreerst vind ik Robs vaststelling (met vraag) aangaande de duurzaamheid van het buitenhoutwerk aan molens vrij interessant.

    Bij de “grondige” maalvaardige restauraties in Vlaanderen, die (in aantal) hun hoogtepunt kenden in de jaren 1980-2000,

    werd het staartwerk vrijwel altijd vervangen. Aldus dient men, om de oudste nog aanwezige balken van het staartwerk ergens aan te wijzen, die molens aan te geven die (alsnog) aan deze grote restauratiegolf zijn ontsnapt.

    Gelukkig zijn er Vlaanderen vrijwel geen windmolens meer die na hun stillegging bij de beëindiging van hun beroepsloopbaan, nog niet onder handen zijn genomen.

    Een jammerlijke uitzondering is b.v. de Machuutmolen van Pollinkhove. Die is nog geheel compleet (inrichting, staartwerk, wiekenkruis), maar sinds de stillegging is 1958 is die nog nooit aangepakt geweest. Aldus is de Machuutmolen een errnstige kandidaat om zich op te werpen als de bezitter van één van de oudste balken van het staartwerk, maar ik betwijfel sterk of deze molen en diens eigenaar daar trots mogen op zijn……