unieke staarttjasker

  • Kees Vanger

    UNIEKE STAARTTJASKER. (foto's)

    Van Stafan Teeling kreeg ik een seintje dat het project van de bouw van een nieuwe staarttjasker al op nationale molendag naar buiten gebracht is op molen ’t Lam te Woudsend. Omroep Fryslân heeft er ook al aandacht aan besteed

    Zie; http://www.youtube.com/watch?v=UQX0N2mEXtI

    Nou kan ik alle foto’s die ik bij de bouwer van het model van deze unieke staarttjasker gemaakt heb (in 2010) eindelijk laten zien (ik had Cees en Jaap beloofd de foto’s niet eerder te publiceren!)

    Jaap Kuitert heeft het model gemaakt en het geheel ziet er werkelijk prachtig uit. Bovendien werkte het model prima en maalde met het scheprad het water flink rond. Al met al een goed initiatief om deze molen in Friesland niet alleen te bouwen , maar ook daadwerkelijk een functie te geven.

    Ik ben benieuwd!

    Groet Kees Vanger.

    De foto’s die ik van dit molentje op schaal bij Jaap Kuitert gemaakt heb staan hier: http://www.mijnalbum.nl/Album=PZC67G7W

  • Robert Van't Geloof

    Hallo, Leuk projekt wel.

    Uniek molentje hoor.

    Een vraagje

    Hoe lang heeft Jaap er met het bouwen over gedaan eigenlijk ??

    Super allemaal.

    Grt Robert die hier wel van geniet:d

  • Piet Groot

    40 jaar geleden heb ik in het depot van het Zaanse Molenmuseum op de oostelijke zolder van molen De Pink een model van een tjasker gezien, (stond destijds op zolder naast een stel HOUTEN kantstenen voor het malen van blauwsel - uit molen de Rietvink?-).

    Uit mijn herinnering: de tjasker was een model met staart en een scheprad, het was geweest van Willem Buijs Pzn en dateerde uit de 19e eeuw.

    Het was groengeschilderd en stond in een houten tobbe.

    Is dit model nog aanwezig?

    Volgens mij was dit een model van een Hollandse tjasker, er zijn topografische schilderijen (bv een gezicht op Haarlem), waar tjaskers met een staart op voorkomen.

    Piet

  • Stefan

    Via deze link kun je het programma van Omroep Friesland bekijken, het stukje over de staarttjasker begint bij 3:40:

    http://www.youtube.com/watch?v=hGEIySQdfso

    Gr. Stefan Teeling

  • Kees Vanger

    Beste Robert,

    Ik weet niet hoe lang Jaap Kuitert met dit molentje aan het bouwen geweest is.

    Ik heb Jaap (helaas) al een hele poos niet meer gesproken of gezien. Hij heeft het in ieder geval drukker dan een paar jaar terug.

    Volgens mij is hij nu aan het werk als machinist op de treinen in Noord-Nederland.

    Bovendien is hij (samen met anderen) ook bezig met het opstarten van een nieuwe stoomtrein in Friesland.

    De Stichting Stoomtrein Fryslân (SSF) heeft zich ten doel gesteld de stoomtrein tweer erug te brengen in Fryslân.

    De trein zal de Friese Stoomtrein Maatschappij heten en zal een vast traject berijden tussen Sneek en Stavoren (zie: http://www.friesestoomtreinmaatschappij.nl

    groet, Kees.

  • teake

    in het foldertje en op het informatiebord dat nationale molendag j.l. , stond dat Jaap Kuitert op 1 december 2010 met het model klaar was maar wanneer hij er mee begonnen is , dat kon ik er niet uit op opmaken

    groeten van teake

  • Jos van Schooten

    Voer voor staartmolenverzamelaars.

    STAARTMOLENTJES

    De besproken staartmolentjes die op het schilderij van Ruisdael staat heb ik even in beeld gebracht.

    Zeer waarschijlijk is het schilderij van van Ruisdael door hemzelf of door anderen regelmatig gekopieerd want de laaste afbeelding is aanzienlijk beter in details en veel frisser van kleur.

    Hie heb ik ook 13 windmolens in aangegeven. De nummering van de windmolens laat ik nog even voor een verhaal op onze eigen website.

    Door het ontbreken van perspectief in de molens rechts wordt het nog even worstelen met de herkenning van deze molens.

    Ik werk met een landkaart van Haarlem die staat volgeprikt met ca 125 spelden van alle ooit in Haarlem geplaatste molens. Aan de hand van de vele panorama's en de positie van de Oude Bavo en andere torens kan ik vrij nauwkeurig de positie van de schilder of tekenaar bepalen. Hieruit blijkt dat het schilderij van Ruisdael is getekend of geschilderd ter hoogte van de Bloemendaalsweg met de splitsing van de Kleverlaan (Busken Huetlaan).

    Op het terrein van de staartmolentjes liggen nu de spoorbanen van de spoorwegdriehoek IJmuiden- Leiden- Zandvoort-Haarlem.Op het terrein links achter de huizen graast nu een kudde Schotse Hooglanders.

    Van Het Klooster resteert tegenwoordig alleen nog de Kloosterstraat thv de Cronjestraat in Haarlem-Noord, en de toren van de Kloosterkerk. Het staartmolentje was niet het enige maalwerktuig dat op de oever van het Spaarne stond. Ook de Ten Bruggekate Inventaris beschrijft diverse weidemolentjes langs de oever van Het Spaarne.Van de houtzaagmolen aan de overkant bezit de SMZK al jaren een schaalmodel dat gemaakt is aan de hand van een schilderij. Op deze plek staat tegenwoordig de houtloods van een grote bouwmaterialenhandel. (Sommige bedrijfsterreinen veranderen ook nooit.)

    Of het staartmolentje, dat Spilman tekende, hetzelfde is als die op de kleurentekening van Het Klooster, betwijfel ik. Dan had hij ook de zaagmolen vlak aan de overkant moeten tekenen. Iets noordelijker kan deze ook gestaan hebben.

    De kerktoren doet een beetje onduidelijk aan maar kan die van Spaarnwoude zijn. Dan is de molen links mogelijk De Slokop.

    Maar dan dat onderschrift,

    Jos van Schooten. (Ik woon maar 2400 meter verderop)