GETIJDENMOLENEXPOSITIE EN SYMPOSIUM

  • Ver. Westbrabantse Molens

    GETIJDENMOLENEXPOSITIE EN GETIJDENMOLENSYMPOSIUM

    In onze regio hebben meerdere getijdenmolens gestaan, waarvan de molen in Bergen op Zoom een zeer belangrijk restant is. Deze molen wordt sinds een aantal jaren gerestaureerd. De leden van de vereniging “De Westbrabantse Molens” hebben het verhaal van de restauratie in “De Meule” kunnen volgen. Inmiddels is eigenaar Hans Smeenk begonnen met het restaureren van het interieur.

    Expositie

    De expositie Getijden + Molens = Uniek laat o.a. zien welke getijdenmolens er waren, er nu nog zijn en welke betekenis ze vormen als belangrijk onderdeel van de culturele erfenis van deze kust. Voor dit gedeelte van de expositie is samenwerking gezocht met Cultura 2002 een programma van de Europese Commissie, Câmara Municipal do Seixal / Ecomuseu Municipal in Portugal, Ayuntamiento de Arnuero in Cantabria, Spanje en Association Estuarium te Bretagne, Frankrijk. In alle landen rondom de Noordzee alsmede in Frankrijk, Spanje en Portugal was de expositie al te zien, alleen Nederland ontbrak nog in dat rijtje. Onze vereniging zorgt er voor dat deze leemte wordt ingevuld. In de getijdenmolen van Bergen op Zoom wordt de expositie tentoongesteld dankzij de belangenloze medewerking van ons lid en eigenaar Hans Smeenk.

    De expositie geeft een inzicht in de getijdenmolens in Europa, het Scheldedelta gebied en in het bijzonder de getijdenmolens in Breda en Bergen op Zoom. In de Scheldedelta stonden vroeger vele getijdenmolens zowel in Nederland als in Vlaanderen. Enkele restanten zijn overgebleven, zoals de molens in Middelburg en Goes, maar de molen in Bergen op Zoom is de belangrijkste. In het Vlaamse Rupelmonde is één getijdenmolen bewaard gebleven, die nog werkzaam is en bezocht kan worden. Als voorbereiding op de tentoonstelling heeft het bestuur deze molen bezocht. Een bezoek is zeker aan te bevelen!

    De molen in Bergen op Zoom is uniek. Deze molen, die werd aangedreven door getijdenkracht, is een zeer zeldzaam type molen in Nederland. In de 19e eeuw heeft op de molen een windmolen gestaan en werd hij door een stoommachine aangedreven. Dus deze molen werd aangedreven door een combinatie van WATER, WIND en STOOM. De inrichting van de molen was ook bijzonder. De molen werd aanvankelijk gebouwd voor het malen van granen, o.a. rogge en gerst, later werd ook een oliemolen en een schorsmolen ingebouwd. Tenslotte werd de molen in de 19e eeuw verbouwd tot een bloemfabriek. De molen was een groot infrastructureel project aan het einde van de 15e eeuw en moest ingebed worden in de verdedigingswerken van Bergen op Zoom. Molens, aangedreven door het getij, waren in de minderheid vergeleken bij de molens aangedreven door de wind. De vele verschillende windmolens voorkomend in onze regio worden belicht in deze expositie d.m.v. enkele aanwezige modelmolens. Het geheel wordt aangekleed met schilderijen, gemaakt op origineel molenzeil, door kunstenares Peet Quintus.

    Vanaf 2 juni 2012 t/m 9 september 2012 is de expositie te zien in de getijdenmolen, Watermolenpad 1 te Bergen op Zoom. De officiële opening is op zondag 3 juni a.s. om 15.00 uur

    Symposium

    Op zaterdag 1 september 2012 zal er in het oude stadhuis van Bergen op Zoom een symposium plaats vinden over getijdenmolens. Het symposium wordt georganiseerd ter gelegenheid van de afsluiting van de expositie en het 800-jaar bestaan van de stad Bergen op Zoom.

    Het symposium is bestemd voor liefhebbers van molens, die geïnteresseerd zijn in getijdenmolens, voor geïnteresseerden in Bergen op Zoom, voor technici in hydraulica, archeologen, interesse hebben in monumentenbehoud, interesse hebben in de Middeleeuwen etc. etc. We vertrouwen erop dat velen zullen deelnemen aan deze dag.

    Het programma van de dag ziet er (voorlopig) als volgt uit:

    Vanaf 09:30 uur Ontvangst

    10.00 uur Opening en inleiding

    10.15 uur Getijdenmolens in Europa door Ir. Robbert Verkerk

    11.00 uur De getijdenwatermolens van Breda door Jacques Brinkhof

    11.45 uur Geschiedenis van de getijdenwatermolen te Bergen op Zoom door Jan Weijts, architect

    12.30 uur Lunch

    13.30 uur Archeologisch onderzoek in de getijdenmolen te Bergen op Zoom door Marco Vermunt

    14.15 uur Behoud van de getijdenmolen Bergen op Zoom door Hans Smeenk

    15.00 uur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) (is nog in overleg)

    15.30 uur Wandeling naar de getijdenmolen te Bergen op Zoom en bezoek aan de expositie “Getijden + Molens = Uniek”

    Sluiting met afsluitende borrel in de getijdenmolen

    16.30 uur Einde programma

    De kosten voor deze dag zijn € 35,= (inclusief koffie, lunch en borrel). Meer informatie kunt u opvragen bij Peet Quintus (peet@peetspalette.nl of 06-21207895) of bij de secretaris van de vereniging “De Westbrabantse Molens” (email: westbrabantsemolens@home.nl).

    U kunt zich nu al opgeven voor het symposium want vol = vol. Dit kan via de website www.westbrabantsemolens.nl of via een email aan ons bestuurslid Peet Quintus.

    Bestuur Vereniging “De Westbrabantse Molens”

  • Gilbert Deraedt

    Is er ook een publicatie verschenen ?

    Bedankt,

    Gilbert