Henk van Velzen-prijs 2013 uitgereikt

  • Ver. Westbrabantse Molens

    Op zaterdagmorgen 9 november 2013 is door de vereniging “De Westbrabantse Molens” voor de zesde keer de Henk van Velzen-prijs uitgereikt.

    De Henk van Velzen-prijs is genoemd naar molenvriend Henk van Velzen (1927-2007), bestuurslid van de vereniging “De Westbrabantse Molens” en heeft zich tot zijn dood ingezet voor het behoud van de molens in West-Brabant.

    Het doel van de prijs is te stimuleren, dat mensen zich bezig houden met molenbehoud, binnen het werkgebied van de vereniging “De Westbrabantse Molens”. Hierbij wordt uitdrukkelijk aangegeven, dat de prijs is bestemd voor die mensen, de op hun eigen wijze het gedachtegoed van de prijs uitstralen.

    Voor het jaar 2013 is de keuze gevallen om de prijs uit te reiken aan Herman Schippers, molenaar van molen “De Arend” in Terheijden en voorzitter van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG).

    De motivatie tot het toekennen van deze prijs luidt als volgt:

    West-Brabant mag zich gelukkig prijzen met een bijna dagelijkse werkzame windkorenmolen. Herman Schippers is de molenaar op deze molen in Terheijden en dat is hij in 2013 al 28 jaar! Hij nam de molen over van de legendarische molenaar Louis Rommens, die helaas op te vroege leeftijd is overleden. Louis was eveneens beroepsmolenaar. Herman was ook molenaar in het Gelderse Ingen. Uiteindelijk koos hij toch voor Brabant. Het ultieme van de molenhobby is uiteindelijk toch het malen met de molen. Het is Herman Schippers gelukt om van zo’n hobby zijn beroep te maken. De molen “De Arend” is in en rondom Terheijden bekend. Menigeen haalt hier zijn of haar tarwe, mixen en meel. Ook andere producten kwamen daar in de loop der tijd bij, want ook de molenaar moet innoveren. Tevens combineerde Herman de dagelijkse praktijk met het bestuurlijke vlak. Hij is voorzitter van het AKG, het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde.

    Door al zijn activiteiten plaatste Herman de molen bij de mens. De molen leeft dankzij Herman Schippers. Ook al gaat Herman met ingang van 1 januari 2014 aanstaande met pensioen. Het is de verdienste van Herman om zijn molen in het midden van de maatschappij te hebben geplaatst. Gelukkig heeft Herman voor een opvolger gezorgd. De ”Henk van Velzen prijs” is bedoeld voor personen, die zich met hart en ziel hebben ingezet voor de mens achter de molen. Het is Herman gegeven dat hij de mens weer terug bracht in de molen. De interesse in de molen van Terheijden zal ook na 1 januari ongetwijfeld worden voortgezet. Het is Herman gelukt veel mensen naar zijn molen te krijgen onder andere door de winkel met het uitgebreide assortiment, waarvan hij zelf het meeste eerst heeft uitgetest. We hopen dat Herman, ook na deze datum, zich voor de molens in het algemeen, maar ook die van ons werkgebied blijft inzetten.

    Het bestuur van de vereniging “De Westbrabantse Molens” reikt daarom namens haar leden de “Henk van Velzen-prijs 2013” uit aan Herman Schippers voor zijn daadkrachtige wijze voor de instandhouding van molen “De Arend” in de leefgemeenschap van Terheijden.

    Piet Kruisenga, secr.

  • d' Orangemulder

    Daarom stond de Arend zeker in de vreugde gister!

    Het is Herman gegund, harte gefeliciteerd

    Marijn