De Hoop in Rotterdam op oude film

 • Anonymous avatar

  Op het NOS-journaal van gisteren was er sprake van de vondst van een doos ergens op een zolder in Kralingen met daarin een groot aantal prachtige oude films van Rotterdam, naar men zegt gemaakt tussen 1920 en 1930. Voor een monumentenliefhebber, die niets van moderne gebouwen wil weten, om van te watertanden. Deze films zijn nu aan het stadsarchief van Rotterdam geschonken. Prachtige beelden van het oude Rotterdam. Op het journaal zag ik de met volle zeilen draaiende grote molen De Hoop aan de Coolsingel, die ik onmiddellijk heb herkend. Volgens het Groot Rotterdams Molenboek deel 1 is deze molen is al in 1918 stilgelegd en in 1920 afgebroken. De film waar deze molen De Hoop op staat, moet al in 1918 of iets eerder zijn gemaakt. Jammer kan ik op de website van de NOS niets vinden, zodat ik het filmpje niet kan plakken op dit prikbord. Er is vast geen ander bewegend beeld van De Hoop bekend.

 • Anonymous avatar

  http://www.npo.nl/nos-journaal/09-04-2014/POW_00722759

  op 18:10

  molengroetjes ed.

 • Anonymous avatar

  Beter zoeken Martin, het is op de NOS-site wel degelijk te vinden.

  http://nos.nl/video/633924-beelden-van-het-vooroorlogse-rotterdam.html

  Molen staat op 1:42.

  Ook op de site van RTV Rijnmond, de molen zit in het eerste filmpje, op 1:46.

  http://www.rijnmond.nl/nieuws/09-04-2014/video-vooroorlogse-filmbeelden-van-rotterdam-ontdekt

  http://www.rijnmond.nl/nieuws/09-04-2014/video-de-binnenstad-van-rotterdam-de-jaren-20

  http://www.rijnmond.nl/nieuws/09-04-2014/video-diergaarde-blijdorp-de-jaren-20

  Twee opmerkingen:

  - die mevrouw Steenhuis, notabene directeur van het Stadsarchief Rotterdam, schiet in het NOS-Journaal een gigantische, en haar als Rotterdams historicus volstrekt diskwalificerende, bok: ze ziet een draaiende stenen molen, in Delfshaven staat ‘zoals elke Rotterdammer weet’ de enige stenen molen van de oude stad, en ‘dus’ is het voor haar Delfshaven. Terwijl dit uitgerekend voor een archivaris, en zeker voor een Rotterdamse archivaris, een sensationele vondst is: dit zijn waarschijnlijk de eerst ontdekte bewegende beelden van molen de Hoop aan de Coolvest/Coolsingel, die iedereen die ook maar een beetje in de geschiedenis van Rotterdam geïnteresseerd is, toch overbekend moet zijn!

  - ik betwijfel of die notaris Spoel al het materiaal zelf geschoten heeft. In sommige van de bovenstaande fragmenten zijn tussendoor steeds heel even Franstalige tussentitels te zien, vlak voor de beelden van de molen bijvoorbeeld ‘Le vieux moulin du Coolsingen.’ (sic), wat onverklaarbaar is als die fragmenten ‘eigen werk’ van Spoel zijn. Ik vermoed dat hij, al dan niet in Frankrijk (wat in het begin van de 20e eeuw HET Europese filmland was omdat de film daar eind 19e eeuw is uitgevonden), een Franse film over Rotterdam, of met beelden uit Rotterdam, heeft gekocht. Dat zou ook verklaren dat er in de collectie, hoewel Spoel kennelijk pas na 1920 is gaan filmen, ook beelden zitten van voor die tijd zoals die van de molen.

 • Anonymous avatar

  Het gedeelte van de Coolsingel bij de molen is in 1914 gedempt. Over de sloop van de molen is heel veel te doen geweest, maar het mocht niet baten.

 • Anonymous avatar

  Daar heb je gelijk in, Johan. Dus de film is al 100 jaar oud….

 • Anonymous avatar

  De coolsingel heette toentertijd nog de Coolvest. Wie door de huidige binnenstad loopt kan zich nauwelijks voorstellen dat het ooit zo geweest is? Op de voormalige molenplaats staat volgens mij het Rotterdamse World Trade Center nu

 • Anonymous avatar

  Inderdaad een blunder van de buitencategorie. Ik zag en hoorde het ook en was met stomheid geslagen. Een molen die al bijna 100 jaar geleden is verdwenen maar waar zo enorm veel afbeeldingen van bestaan, waarvan ongetwijfeld ook tientallen in datzelfde archief.

  Maar vergeet het positieve niet: bewegende beelden van een lang geleden verdwenen molen. Bijzonder!

  Nou die opnamen nog van de vonken malende “De Noord” tijdens het bombardement van 14 mei. Volgens mij bestaan die.

  Groet,

  Leo

 • Anonymous avatar

  De Hoop stond op het oostelijke trottoir van de Coolsingel, op ongeveer 50 meter rechts van het postkantoor, dat nog in aanbouw was tijdens de afbraak van de molen. Een en ander is duidelijk te zien op pagina 22 van het Groot Rotterdams Molenboek, deel 1. Als molen De Hoop ondanks 14 mei 1940 (het stadhuis en het postkantoor overleefden ook) nog zou bestaan, was hij toch de nek omgedraaid door de slechte biotoop vanwege de moderne hoogbouw die het huidige Rotterdam op een grauwe manier ontsieren.

 • Anonymous avatar

  Dat klopt niet. Alleen de binnenstadskant heette Coolvest. De molen had dus als adres Coolvest. Alleen de polderkant heette Coolsingel. Pas in 1923 verviel de naam Coolvest officieel en werden beide zijden Coolsingel genoemd, de huidige situatie. Die dubbele naamgeving gold ook voor de overige delen van de stadsgracht. Bij de Schiedamsesingel / Schiedamsevest bestaat die situatie zelfs nog steeds. De plaats van de molen moet je zoeken in het trottoir voor de Beurs. De Hoop was een indrukwekkende molen met 6 koppel stenen. De laatste decennia van zijn bestaan had hij ook een zuiggasmotor.

 • Anonymous avatar

  Ik vermoed dat die Franse film zelfs al voor 1914 is gemaakt, om drie redenen: zoals de heer Bakker meldt is het water bij de molen in 1914 verdwenen, een tramliefhebber weet in een reactie op de site van RTV Rijnmond te melden dat de donkere kleur van de tram op de Willemsbrug maar tot uiterlijk 1915 is gebruikt, en vooral: in de Eerste Wereldoorlog hadden de Fransen wel iets anders te doen dan ‘sightseeing’-beelden in het buitenland te schieten.

  Het zou de moeite waard zijn voor gespecialiseerde speurneuzen om in Franse filmarchieven te gaan zoeken naar deze film, mogelijk onderdeel van een groter geheel aan ‘toeristische’ films uit de ‘belle epoque’ over landen buiten Frankrijk. Misschien zitten er nog meer Nederlandse molenbeelden, bijvoorbeeld Zaanse, uit die periode in.