Hoi Tom
Een aantal jaar geleden zijn we met een stel Brabantse molenaars op bezoek gegaan bij Limburgse speltboeren en pellers. Het was toen al een hele tijd warm en uitermate droog geweest. De tarwe hing overal slap op de velden, maar de spelt stond nog fris en groen fier rechtop.
Tarwe wordt al lang gekweekt voor consumptiedoeleinden, en is in al die jaren steeds verder veredeld. Spelt is pas sinds kort (weer) populair, en daardoor meer een ‘oer’-graan; er is minder aan geknutseld.
Of dat betekent dat het gezonder is, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat we steeds meer blootstaan aan allerlei zake zoals luchtvervuiling, die een aanslag op ons plegen. Volgens mij is dat een van de oorzaken van allergieen.
Of tarwe bijdraagt aan het ontwikkelen van een glutenallergie, weet ik niet (in spelt zitten ook gluten), maar voor mijn gevoel kan het geen kwaad tarwe af te wisselen met andere granen. Flourpower noemt er al een paar. Ik vind teff ook nog een leuke.
groet van Vluchtje