Wat zijn dit voor vreemde molens?

  • Martin E. van Doornik

    Ik speur op eBay naar oude Duitse molenansichten en kwam deze merkwaardige foto tegen: wat zijn dit voor vreemde molentjes? Het gaat om het kleine eiland Hallig Gröde voor de westkust van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, ergens tussen Busum en Sylt.

    http://www.mijnalbum.nl/Grotefoto-LF4ALAIV.jpg

  • Piet Groot

    Boerenmolentjes, met één koppeltje maalstenen. Deze twee zijn standerdmolentjes met een steunconstructie, je zou ze ook paltrokmolentjes kunnen noemen.

    Je vond ze overal, waar het vervoer naar een grote molen problematisch was.

    Ook in de provincie Groningen!!!, bij Zuidhorn verdween rond 1936 de laatste in deze provincie. (achtkant met stelling, 1 koppeltje blauwe stenen)

    Helaas zijn bijna alle kleine molentjes verdwenen, ze werden niet beschermd en verdwenen onopgemerkt.

    Piet

  • J.S. Bakker

    Deze zeer kleine molentjes zijn typisch voor de Halligen, een groep onbedijkte eilandjes in de Duitse Waddenzee voor de kust van Sleeswijk-Holstein. Meer informatie over deze Halligen: Wikipedia. Met deze molentjes was men niet afhankelijk van de aanvoer van meel van het vasteland. Op de Halligen zijn al deze molentjes verdwenen. De laatst bewaard geblevene staat sinds 1953 op het buitenterrein van het Friesenmuseum in Wyk op het eiland Föhr.

    jsb

  • Willem Roose

    Dezelfde afbeelding staat in Windmühlen in Schleswig-Holstein in alten Ansichten, Band 2, afbeelding 6. Inderdaad Hallig Gröde. Omdat de ‘Halligen’ regelmatig last hadden van overstromingen kon er geen graan worden verbouwd en moest dit dus worden aangevoerd vanaf het vasteland. Het graan werd vermalen in dit soort kleine ‘boerenmolentjes’. Het rechter molentje werd in 1924 gebouwd voor de boerderij van ene Konrad Nommensen, een jaar later volgde het linker molentje voor de andere 3 boerderijen op Hallig Gröde. Meer bewoning was daar simpelweg niet! De molentjes verdwenen in 1938 toen er een dieselmotor werd aangeschaft.

    met vriendelijke groet,

    Willem

  • H.Noot

    Op Kampereiland wordt een dergelijk (boeren)molentje herbouwd las ik deze week.