Beste Piet,
Ik zou zeggen, wees blij dat dit er nog is in een gebied waar ontzettend veel gesloopt is in het verleden. Het is een molentje waar nog ontzettend veel historie is, zowel in als om de molen. Om hier nu gelijk te zeggen over niet vrolijk worden is een beetje erg kort door de bocht. De huidige eigenaresse ( sinds 2009 woont zij er alleen ) hebben de molen 14jaar geleden gekocht incl. het bos. Toen verkeerde de molen aardig in verval en het terrein er om heen was een grote wildernis. Wat zij als mensen met geen enkele molenachtergrond voor elkaar hebben weten te bereiken is in mijn ogen niets dan lof. Er is heel zorgvuldig om gegaan met het molentje en met oog voor historie en detail. De molen herstellen tot draai of maalvaardige molen is heel goed mogelijk, het grootste probleem wat hier is is de prijs. Het zal in dit geval niet zomaar mogelijk zijn om de molen over te nemen voor het symbolsche bedrag. Het wordt als 1 geheel verkocht en dat is met het gehele bos. Het terrein is ruim 4,5hectare groot. Een vraagprijs is er niet en het werd verkocht per inschrijving. Afgelopen donderdag sloot de inschrijvingstermijn.
ik werd enige tijd geleden al getipt door Theo de Rooij dat deze molen te koop stond en had zelf altijd al de wens gehad om hier ooit nog eens te kunnen kijken. Doordat het molentje en het bos is afgeschermd door 2 electrische poorten en je een brug over het kanaal over moet kom je er normaal gesproken niet bij. Op 24 mei j.l. was er een kijkdag georganiseerd. Theo en ik zijn toen wezen kijken. Destijds toen Hannes de Heus ook nog op Hank maalde waar ik nu mee maal , altijd al veel verhalen mogen horen van hem toen hij samen met Jan van der Meijden ( de voormalige molenaar ook van de Vervoorne molen) en alleen met ´t Landeke maalde.
Op die zaterdag dus zeer veel foto´s gemaakt tijdens de kijkdag. van zowel binnen als buiten. Het is echt een juweel van een molen. En hoewel het nu als woning is ingericht, het is prachtig gedaan. Nog veel oude constructies zitten erin en zijn zichtbaar, zoals de stookhaard. Een in de muur getrokken spoor van roet. Exact zoals ik altijd van de verhalen van Hannes hoorde. Rondom de molen ligt een grote houten vlonder en onder de vlonder is nog de complete voor en achterwaterloop aanwezig en ook de ijzeren wachtdeur zit er nog. De huidige bewoners hebben deze open gegraven toen zij er zijn komen wonen, deze was gedempt in 1953 met grond zoals ik altijd al van Hannes heb gehoord en is een gedeelte van het scheprad onderin de goot gegooid en mee onder de grond gegaan. Onder de vlonder is ook de oude achtkante fundering van de voorganger nog te zien welke in 1902 is afgebrand.
Nu kom je de molen binnen door de voormalige middelste schepraddeur. In de vloer hebben ze een klein glazen plaatje gemaakt waar je de krimpmuren kan zien. Binnen ga je nog over de originele trappen naar boven toe. Het gaf mij een heel bijzonder gevoel om hier te zijn, in je gedachte denkend aan Hannes de Heus die nu 89jaar is maar hier als 13 jarige begon als molenaar en dus over dezelfde trappen heeft gelopen.
In de kap is alles ´open´ , niets is nu afgetimmerd. Bijzonder is de ijzeren kapconstructie van stripijzer voor de spanten, gordingen en spantring. Het verbaasde mij eigenlijk hoe goed de molen in feite nog is. Als alleen het voorkeuvelens is echt op en verrot. De windpeluw is helemaal vergaan en door slechte voeghoutkoppen is ook de as en burgemeesterbalk wat gaan dompen. Maar afgezien van de paar ongedierteplekken is de gehele kap nog ontzettend gaaf.
De huidige eigenaar wil het nu verkopen omdat het te veel en te groot wordt. Rondom de molen is een enorme tuin in het bos gesitueerd en alles ligt er schitterend onderhouden bij.
Zij wees ons op de aanwezigheid van , zoals ze het zei : Enkele stalen platen en dingen van het schoeperadar wat bij de paardenstal lag. Theo en ik zijn wezen kijken en tot onze verbazing lagen daar een aantal hele en halve afgeslepen scheppers van het scheprad. Geklonken en wel. Ook nog 2 segmenten van de gording van het scheprad. Dat bleek dus dit te zijn wat door de huidige eigenaren is opgegraven toen ze de waterlopen bloot legde. Ik heb bij terugkomst de ´brutale´ vraag aan haar gesteld of ik dit mocht overnemen, eventueel tegen een financiele vergoeding. Zij vond het zo fijn dat ik dit graag wilde hebben dat ze het me wilde schenken. Theo vond bij de molen aan de schepradkant nog een puntgave halssteen van de wateras. Hij vroeg ook of hij deze mocht hebben en dat mocht. Ze deed ons er heel graag een plezier mee toen ze merkte dat wij het willen koesteren. We hebben van elkaar de telefoonnummers uitgewisseld om af te spreken.
Afgelopen donderdag zijn Theo en ik terug geweest om het op te halen. Ik ben verheugd dat dit er nog is. Zeker in een gebied als hier waar al zoveel is verdwenen en gesloopt dat het bos bij ‘t Landeke lijkt alsof het een ’vergeten' stuk is zoveel historie is er eigenlijk nog. Ik vond het van me zelf ook als plicht dit te vragen aan haar en als het kon het scheprad of wat daar van over is veilig te stellen. Ben namelijk erg bang dat wanneer het verkocht wordt, nieuwe eigenaren niet zien en weten wat het is en het in de oudijzer bak belandt en het dus voorgoed weg is.
Meer informatie en geschiedenis over 't Landeke heb ik een tijdje geleden al eens geschreven op mijn facebookpagina van Molens Land van Heusden en Altena.
Zie hier: Link naar artikel over t Landeke op de facebookpagina