Het inpakken en vergassen van molens gebeurt in Nederland de laatste tijd meer en meer.
In Belgie gebeurt het nu ook en recent was de bekende standerdmolen van Kasterlee aan de beurt. Een molen die overigens niet verplaatst gaat worden. Inmiddels is doorgaande weg om het dorp gelegd waardoor er veel minder passanten langs komen. Mulder De Kinderen zal nog even moeten wachten eer hij weer kan draaien.
Hieronder het artikel uit het Nieuwsblad:
Nieuwe stap in restauratie Keeses molen
KASTERLEE - Keeses molen aan de Geelsebaan in Kasterlee ondergaat deze week een nieuwe stap in het restauratieproces. Specialisten begassen de molenkap en -staak om ongedierte te vernietingen.
De restauratie van de eeuwenoude houten standaardmolen aan de Geelsebaan in Kasterlee zal nog een tijdje duren. Begin deze week kwamen gespecialiseerde firma's ter plaatse om de molenkap en de molenstaak te lijf te gaan met giftig gas, om zo de houtaantasting tegen te gaan. Keeses molen, genoemd naar Kees Van Laer, een van de laatste eigenaars, werd voor de eerste keer opgericht rond 1650 op Antwerpen-Dam. Daarna verhuisde de molen naar Heist-op-den-Berg, in 1922 belandde hij aan de Heesbergen in Kasterlee. In 1954 kreeg hij zijn huidige stek aan de Geelsebaan. In 1970 werd Keeses molen al eens gerestaureerd. Maar een nieuwe restauratie drong zich op.
Daarin wordt deze week een nieuw stap gezet. De firma Boers en Peusens boorde en beitelde gisteren de molenstaak uit. Het bedrijf Anticimex sluit de molenkap en de molenstaak met plastiekfilm hermetisch af. Afhankelijk van de weersomstandigheden hoopte ze vandaag al de in plastic verpakte kap en staak onder gas te zetten. Dat gas moet alle ongedierte dat het hout aantast definitief vernietigen.
Omdat er wordt gewerkt met gas dat ook voor mensen giftig is, wordt rond de werksite een veiligheidsperimeter van tien meter afgebakend. De firma Anticimex blijft voortdurend met meetapparatuur ter plaatse om de gasconcentratie in de omgeving te meten. Buiten de veiligheidsperimeter van tien meter moet die gasconcentratie onder de wettelijke limietwaarde blijven. Donderdag zullen de waarschuwingsborden voor voorbijgangers wellicht al worden verwijderd.
Bron: Het Nieuwsblad (17-06-2014)