Molen De David draait en zaagt
Molen De David wordt op 29 augustus feestelijk in gebruik genomen.
Op 30 augustus laat hij de bezoekers van Openluchtmuseum Het Hoogeland zien wat hij kan.
Molen De David is een kleine industriemolen die in 1890 in Thesinge is gebouwd als proefmolen voor het systeem van zelfzwichting. Nadat het nut en de haalbaarheid van dit systeem waren gebleken, is de molen 40 jaar in gebruik geweest als houtzaagmolen. Na vele omzwervingen belandde het houten achtkant en enkele onderdelen in 2011 in Openluchtmuseum Het Hoogeland. Vanaf 2012 heeft het bestuur van Stichting Behoud Molen De David zich ingespannen voor de restauratie en de plaatsing op het terrein van het openluchtmuseum. Die plaatsing vond plaats op 9 oktober 2013. Na een voorspoedig verlopen laatste fondswerving is het nu zover: De molen is nu volledig operationeel gerestaureerd. Hij draait, de lintzaag zaagt, de molenaars zijn opgeleid.
De lintzaag is de enige van hout in Europa die in gebruik is!
Op 29 augustus worden al deze inspanningen bekroond door de officiële ingebruikname.
Deze gebeurtenis vindt plaats om 16 uur. Het evenement zal vanaf de Oosterstraat goed te volgen zijn.
Op 29 augustus wordt ook het boek over Molen De David, ‘Je treft vanzelf de wind’, gepresenteerd. Je treft vanzelf de wind is een verslag in woord en beeld van de reis van de unieke kleine zaagmolen De David. Het reizen is nu hopelijk tot een einde gekomen, zijn bestemming echter niet! Het is een uniek stukje werkende industriële geschiedenis geworden in Openluchtmuseum Het Hoogeland. Historicus en vrijwillig molenaar Johan van Dijk heeft de geschiedenis van de molen in dit boek onder de loep genomen. Ook is het met de vele foto’s een bijzonder restauratieverslag geworden. Reis mee met De David en vind uit waar een kleine molen groot in kan zijn! Het boek is vanaf 30 augustus te koop in Openluchtmuseum Het Hoogeland.
De molen zal op zaterdag de hele dag draaien. Ook wordt de lintzaag gedemonstreerd. Bij eventueel gebrek aan wind zal dit gebeuren met behulp van de Petter, een oude stationaire motor die gekoppeld is aan de lintzaag.
De molenaars en de zaagmeester zijn de gehele dag aanwezig.
Om het van dichtbij te volgen moet wel een kaartje voor het museum gekocht worden, ingang op de Schoolstraat 4. Adoptieouders van onderdelen van de molen hebben op vertoon van hun geprinte certificaat gratis toegang.