Glück zu allerseits, Wasser marsch!
Wij hebben hier in Xanten zojuist een hele ingewikkelde keuring (afkeuring!) t.a.v. brandbeveiliging met klemtoon op persoonsredding. Het grootste probleem is de vluchtmogelijkheid uit de bovenste zolders, boven de stellingzolder. Brandblussers, rookmelders, reddingsladder vanaf de stelling - is alles al geregeld. Maar bezoekers boven de stellingzolder hebben maar kleine raampjes, simple luiken van het luiwerk en erg benauwde trappen. Een twede vaste trapp of bredere trap is niet denkbeeldig.
Wat valt te doen tegen opsteigende rook, de befaamde schoorsteen-effect ezv. De eerste gevaar is natuurlijk de rook, voor de vlammen nog. Alle vloerdelen zijn niet dicht, er zitten ook geen brandluiken op de trapgatten, kan gewoon niet. Er kwamen ideen zo als speciale slangen om uit het raampje te gooien voor naar beneden te klauteren….Gasmaskers? Oxygen/Zuurstofflessen? Watersproeiers, waternevel-generatoren? CO2 hoogdruk of ventilatie van boven?
Er bestaan ook zekere ladders, die normaal in een smalle vierkante profiel schuil zitten, maar vlug geopend kunnen worden.
Een heel andere aanpak is zeker de bewaking en controle van alle verdiepingen: videocameras, luidsprekers om aanweizigingen te geven (“graag niet op het draaiende spoorwiel springen, graag!”). Bij voorwaarde, dat altijd iemand naar de brandmelders luistert en op de cameras luurt, zou het mogelijk zijn, dat die onmiddelijk weet, waar het gevaar ontstaat, waar nog mensen zijn en die kan aanwijzen wat te doen.
Beperking van de toegang: hoeveel mensen mogen naar boven, hoe controleer je dat, nog ook als er vaak molenaars op en neer rennen.
Wie heeft er ideen of kan mij tips geven waar iets te vinden valt